Милија Белић председник међународног жирија у Крању

Милија Белић, српски мултимедијални уметник и теоретичар уметности, изабран је за председника међународног жирија овогодишњег седмог по реду Фестивала ликовних уметности у Крању. Фестивал се под називом „Геометрија, рационалност погледа“ одржава од 27. септембра до 04. новембра 2018. на седамнаест локација у граду и окупиће преко 130 уметника из 24 земље.

Главна изложба ц'е се фокусирати на међународну сцену, посебно на Париз и на изложбу „Cinetique", чији је Белић иницијатор и комесар, затим на покрет „Madi" и на пионира геометријске апстракције Виктора Вазарелија.

Изложба „Cinetique", на којој је заступљено, осим Белића, још двадесет уметника из десет земаља и која је имала своју париску премијеру октобра прошле године, наставља тако своју европску турнеју. После Француске, Мађарске и Словеније, изложба ће бити представљена и у Немачкој, у баварском граду Стофен, почетком следеће године.

Ово је још једно од признања нашем уметнику који већ више од три деценије гради каријеру на релацији између Београда, где је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности, и Париза, где је, на Сорбони, са успехом одбранио докторску тезу из домена наука о уметности.

Белић види кинетичку уметност, базирану на геометријским премисама, којој је и сам близак у свом креативном раду, као верни израз сензибилитета везаног у потпуности за нову дигиталну еру и њену софистицирану кибернетичку логику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво