Мидар стиже у Србију

Илија Шаула, српски књижевник који живи и ствара у америчкој држави Пенсилванији, промовисаће током овог месеца свој први роман у три највећа града наше земље.

Након „крштења" у Торонту, роман-првенац Илије Шауле, „Мидар", стиже у Србију. Прва промоција је одржана 12. октобра у Издавачкој кући „Прометеј" у Новом Саду, а следе и две београдске, 15. октобра од 19 сати у Удружењу књижевника Србије и 18. октобра исто од 19 сати у Матици исељеника и Срба у региону. 

Нишлије ће такође имати прилику да чују о „Мидару", и то 17. октобра од 19 сати у Народној библиотеци „Стеван Сремац". Сви заинтересовани који не стигну ни на једну од ових локација очекује 63. Међународни београдски сајам књига, од 21. до 28. октобра, на којем ће се „Мидар" наћи на штанду Издавачке куће „Алма".

Рецензенти „Мидара" кажу да насловни јунак са собом (до)носи „дах неке вековима, можда и миленијумима старе тајновитости, истовремено опор и свеж мирис густих и дивљих шума, високих планинских врхунаца, мрачних дубодолина и још мрачнијих пећина" (Ранко Павловић); да је у питању „велика филозофска исповест" и да је Шаула „избегао замку и изазов да напише чисту филозофску књигу, већ вешто и домишљато примењује форму романа" (Здравко Малбаша); да је то „сажет, ефектан и изазован уметнички приказ прошлости, садашњости и вечности, радости и патње, смисла и бесмисла, пролазности и трајања" (Милица Јефтимијевић Лилић).

Шаула је потекао са Кордуна, те у пенсилванијском Вест Честеру води истоимену књижевну радионицу која објављује првенце надарених стваралаца. До сада је написао седам књига поезије и прозе, од којих је једна од најпознатијих претпоследња „Булевар светлости - промисли о животу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво