Фестивал српског филма у Чикагу

Фестивал ће отворити Филм "Заспанка за војнике" и глумац Тихомир Арсић.Специјални гост фестивала биће редитељ Слободан Шијан, са дигитално-рестаурираним филмом "Ко то тамо пева". Најављен је и долазак Милоша Биковића, који би требао да се поклони публици после приказивања филма "Јужни ветар".

"Заспанка за војнике", редитеља Предрага Гаге Антонијевића, снимљен по мотивима „Српске трилогије" Стевана Јаковљевића, премијерно ће бити приказан 1. новембра у Београду у оквиру програма званичног државног обележавања завршетка Великог рата, у коме је српска војска однела историјске победе.

Фестивал ће званично отворити у име Владе Србије, специјални саветник Министарства културе и глумац Тихомир Арсић. Специјални гост Фестивала биће српски редитељ Слободан Шијан, који ће се поклонити публици и разговарати о свом антологијском филму "Ко то тамо пева".

 

"Заспанка за војнике" редитеља Предрага Антонијевића, по сценарију Наташе Дракулић и мотивима Српске трилогије Стевана Јаковљевића, је по мишљењу многих филмских посленика најбољи српски филм у овој години .

 

Стеван Јаковљевић, је био професор биологије и учесник Првог светског рата, долази на 20. годишњицу рата и отварање спомен-костурнице у село где је некада боравио заједно са својом првом ратном јединицом, Петом тобџијском батеријом. У овој причи о храбрости и пријатељству, лик потпоручника Александра чија се судбина сазнаје на крају, показаће и зашто је српска војска упркос свим недаћама успевала да изнесе толике војне подухвате, јер је један човек, поручник, надређени свесно жртвовао свој живот, пре тога углед и част, да би спасао бар једног свог војника. 

"Филм је једна патриотска читанка. Он се пре свега обраћа младим људима. Зато немамо ниједну псовку у филму, сем једне, и то на крају, као у "Маршу на Дрину", али кажем то ми је био узор", наводи редитељ Предраг Антонијевић. 

 Улогу оца војника Радојка у овом филму има тумачи глумац Тихомир Арсић. 

"Радујем се што ћу се у филму поклонити у име велике филмске екипе која је стварала овај филм који је обележио редитељ, мој добар пријатељ Гага Антонијевић. То је филм који нам је недостајао јер је сведочанство времена о коме се недовољно зна. Велича снагу српског народа и наших сународника који су неизмерно волели своју земљу и који су у сваком тренутку били спремни да дају свој живот за отаџбину. И многи су то учинили. Велико им хвала за то. Ово је сећање на њих. Ово је захвалност за оне који су дали свој живот за своју отаџбину. Хвала Гаги и свима који су учествовали у овом великом пројекту којим ћемо обележити 100 година од окончања великог рата, али и 100 година пријатељства са Америком, са којом смо у време председника Вудроа Вилсона и нашег Михаила Пупина имали сјајне односе. Верујем да ће се то пријатељство обновити и оваква подсећања су подстицај за то. Бићемо срећни ако са нама буде и градоначелник Чикага, јер су Чикаго и наш Београд братски градови" - каже Тихомир Арсић и наставља: 

Иако сам обишао цео свет, нисам до сада био у Америци. Био сам у Канади, али за Америку је увек требало времена. Америка је велика земља и потребно је време да је обиђете. У Америци имам пуно пријатеља. Нарочито имам пријатеље у Српској православној цркви. Владика Лонгин је мој стари пријатељ, кога неизмерно ценим, поштујем и волим. Верујем да ће и он доћи на амричку премијеру овог филма. Очекујем да ће организатори и наша Амбасада и Генерални конзулат организовати пригодну изложбу посвећену поменутим великим годишњицама. Срби и наши амерички пријатељи заслужују да им се представимо на најлепши начин. Филм којим се представљамо је благословио и наш Патријарх Иринеј, када је у Патријархијском двору примио водећи креативни тим продукције тог филма. Верујем да ћу успети и да те недеље посетим Нову Грачаницу на Трећем језеру и да се после Литургије у сали обратим нашим људима једним посебним програмом. Верујем да ће у томе уживати. А за следећу годину планирам да се у Чикагу и још неким америчким градовима, где у већем броју живе наши људи, представим једним посебним патриотским програмом - "Од Куманова до Кајмакчалана", чији је смисао борба против асимилације и очување националног идентитета.
Причу о ономе шта све намеравамо да чинимо наставићемо ускоро. Видимо се у Чикагу!
", закључио је један од најистакнутијих српских уметника Тихомир Тика Арсић.

У филму играју и Александар Берчек, Иван Ђорђевић, Марко Гверо, Ненад Окановић, Радош Бајић, Тихомир Арсић, Никола Илић, Марко Павловић, Стефан Радоњић, Петар Кокиновић, Јован Гулан и други. Продуцент филма је српска филмска кућа „Комуна", коју предводи Макса Ћатовић.

Александар Влајковић, селектор Фестивала који у сарадњи са директорком Фестивала Славицом Петровићем утврђује програм открио је  да ће репертоар врло ускоро бити завршен и објављен:

Имамо, као и увек велику понуду филмова и поред 4 играна филма имаћемо и 4 документарна филма. Морамо бити искрени и рећи да је овогодишња филмска продукција играних филмова била скромнија него иначе. Ипак, сигурни смо да ће то бити најбољи филмови. Нама продуценти нуде многе филмове, али су наши критеријуми високи. Сигуран сам да је наш избор српских филмова бољи него на већини фестивала у Србији. Ми имамо добру продукцију документарних филмова и ту имамо проблем да од великог броја добрих филмова изаберемо најбоље.

Од добрих играних филмова очекујемо да ће на Фестивалу бити приказан „Јужни ветар". То је филм о београдском подземљу и много чему другом. То је филм за оне који воле узбудљиве акције, вратоломну вожњу, који воле нежне мангупе са београдских улица, који трагају за биљим животом ... Редитељ и сценариста Милош Аврамовић, који је и продуцент филма рекао је да је сагласан да се филм прикаже. Главна звезда филма и наше филмске сцене Милош Биковић је упознат са тим и покушава да уклопи раније преузете обавезе са терминима фестивала. Сви верују да ће се коцкице сложити" - каже Влајковић.

Прослављени славни српски редитељ Слободан Шијан сигурно долази. Жао нам је што и сценариста Синиша Ковачевић не може да дође, јер он избегава лет авионом. Директорки Славици Петровић долазак Шијана је већ потврђен. Захвални смо директорки „Центар филма" у чијој продукцији је произведен тај антологијски фим и што ће се наћи на нашем Фестивалу. Шијан се радује сусрету са чикашком публиком и што ће бити у прилици да са њима разговара после пројекције филма. Без обзира што су многи тај филм видели безброј пута и што знају многе дијалоге из филма ово ће бити потпуно нов доживљај тог филма. Тај филм је настао пре скоро 40 година, а и даље је актуелан. Није исто гледати тај филм на телевизору и великом екрану у друштву пријатеља. Сигуран сам да ће сви у томе уживати. Биће наравно и навијања за одређене ситуације. Сетите се оне сцене, када Павле Вујисић каже Александру Берчеку - „И тата би сине"!.

Нажалост од 12 професионалних глумаца који су учествовали у том филму само је четворо живих - Берчек, Неда, Штимац и Бора Степановић. „Ко то тамо пева" је први дигитално рестаурирани филм. Предложили смо да и остали рестаурирани филмови „Центар филма" и других, накнадно буду приказани у више америчких градова у којима у већем броју живе наши људи. „Ко то тамо пева" је један од наших најбољих филмова свих времена и зато га треба поново видети! - закључује Александар Влајковић, селектор фестивала у Чикагу и позива публику да што пре резервишу карте за Фестивал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво