Скулптура Луке Радојевића краси кинески град Тонгхе

Наш млади, у свету већ познати и признати вајар, Лука Радојевић, боравио је од 15. августа до 4. септембра у кинеском граду Тонгхе, где су његови кинески асистенти на основу претходно урађеног модела урадили јавни пројекат из циклуса "Тројство" - скулптуру у металу димензија 500 x 400 x 300 цм, која ће бити постављена у парку-галерији скулптура у овом кинеском граду.

Организацију, логистичку и финансијску подршку у организовању израде и постављању скулптуре је омогућила општина Тонгхе и Министарство културе Кине.

"Имао сам велику част, да као уметник, који својим радом и делима већ дужи временски период ствара и излаже у Кини, на предлог Министарства културе ове велике и пријатељске земље, добијем плакету и тиме постанем почасни грађанин Општине Тонгхе. Тако је, стицајем околности, и овај мени драги град постао увек радо посећена дестинација на мојим радним путовањима по свим меридијанима. И то је додатни подстицај за мене, да и даље својим активностима несебично доприносим још чвршћим везама између наших земаља на Балкану и Кине", казао је Лука за Програм за дијаспору РТС-а и додао:

"Приликом боравка и рада имао сам прилику и задовољство да сарађујем са уметницима који долазе са пет светских континената и упознам више познатих уметника, политичара и људи из јавног живота у овом граду, који се налази на северу Кине, поред важног окружног центра, града Харбина. Радује ме да је ово већ моја друга скулптура постављена на некој јавној површини у Кини".

Наиме, осим ове, још једна Радојевићева скулптура налази се на тргу у граду Тонглинг поред Шангаја. Осим јавне скулптуре, једна скулптура галеријског формата се налази у музеју модерне уметности у граду Xian.

Такорећи одмах по завршетку овог пројекта у Кини, у првој половини септембра, млади вајар је на позив турског Министарства културе и градоначелника града Ескишехир, др Yilmaza Büyükersena боравио у Турској, где је, такође уз свесрдну помоћ асистената, израдио скулптуру из циклуса Време. Овим пројектом је почела Радојевићева сарадња на уметничком плану и са институцијама на територији Турске, која као држава цени и на достојанствен начин се односи према уметницима и уметности.

Следи још један важан пројекат, такође на позив Министарства културе Турске и председника Општине Измир, господина Aziza Kocaoğlua, Лука Радојевић је позван да од 22. октобра до 22. новембра у овом граду постави бронзану скулптуру из циклуса Време, висине 2 метра.

Поред ових пројеката, скулптуре Луке Радојевића налазе се на трговима и музејима у Француској, Словенији, Финској, Швајцарској, Кини, Србији, Немачкој, Шведској, Боливији, Пољској, Египту, Црној Гори, Индији, Италији, Јужној Кореји и Аустралији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара