Први сусрети представника одбора Просвјете у расејању

У организацији одбора СПКД Просвјете у Аустрији, у Бечу 8. и 9. септембра године одржани су Први сусрети представника одбора Просвјете у расејању.

Осмог септембра у свечаном простору у библиотеци храма св. Саве одржана је Прва седница представника одбора Просвјете у расејању. Тема седнице била је координирање рада одбора „Просвјете" који постоје и делују у дијаспори, договор о заједничким пројектима и размена идеја и искустава.

Присутни су били председник одбора у Паризу, г. Раде Адамовић, госпођа Деса Буразор Асланиду председница и Јасна Софија Косановић, потпредседница одбора у оснивању из Штутгарта, проф. др Милимир Мучибабић, председник одбора Београд и г. Дејан Мастиловић, секретар, као и чланови Управе бечког одбора, представници Цркве и културног живота. Представници одбора из Цириха били су оправдано спречени због раније договорене посете Косову и Метохији. Седницу си водили проф.Срђан Мијалковић, председник и проф. Светлана Матић, потпредседница одбора у Аустрији.

Седницу је отворио отац Ненад Михајловић, старешина Храма Светог Саве и изразио задовољство што може да поздрави присутне у име домаћина. Напоменуо је да се свуда где живе Срби и где има Просвјете препознаје да су основни задаци Друштва борба против асимилације и очување идентитета, очување српске културе и традиције , нашег језика и писма.

Седница је протекла у врло пријатељској и радној атмосфери, са много добрих идеја и предлога, а учесници су се сложили да се са ове седнице упути саопштење одборима и чланству целокупне Просвјете. Од предлога треба издвојити идеју г. Адамовића да се постојећи наставни програми за школе у дијаспори обогате новим садржајима, када је реч о језику, историји и географији и да ђаци у париским и другим школама у дијаспори нису само из Србије већ долазе са целокупног српског културног простора.

Деса Буразор је рекла да је цела Просвјета једно и јединствено Друштво, али ради боље повезаности било би добро да се одбори у расејању више усаглашавају, па би управо Бечка Просвјета могла да буде место координације свих одбора у дијаспори.

У оквиру Првих сусрета одбора Просвјете у расејању проф. др Милимир Мучибабић, председник одбора СПКД Просвјете из Београда одржао је изузетно предавање у недељу 9. септембра у сали Храма Васкрсења Христовог у Бечу. Тема је била Српски идентитет у доба глобализма.

Предавач, проф. др Мучибабић изазвао је велику пажњу присутних, постављена су му бројна питања и често је прекидан аплаузима. У програму који је водио Срђан Мијалковић учествовао је активно и секретар београдске Просвјете, г. Дејан Мастиловић.

Истовремено у Храму Светог Саве у Бечу одржана је промоција књига Јасне Софије Косановић из Штутгарта. На промоцији су, осим ауторке, говорили отац Ненад Михајловић, старешина Храма Светог Саве и Светлана Матић, потпредседница Друштва. Својом духовном поезијом коју је читала из књиге Тебе Боже љубим својом песмом и одломцима из романа Портрет мушкарца у Паризу, ауторка је одушевила присутне. Целокупан приход од продатих књига намењен је обнови воденице у манастиру Ловница код Шековића, у Републици Српској и помоћи манастиру Kопорин код Велике Плане.

Тиме су Први сусрети одбора Просвјете у расејању успешно приведени крају. Учесници су, осим похвала изразили и наду да ће ови и овакви усрети постати традиционални.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи