Српски језик у Норвешкој изборни предмет

"Српски језик је у Норвешкој поново уврштен на листу страних језика, које ученици средњих школа могу полагати и тако добити додатне поене за даље школовање. Излазак на испит је могућ у току школске 2018/19 године. Ово је велики успех и важна одлука за све оне којима је српски матерњи језик a живе у Норвешкој", каже за Програм за дијаспору РТС-а Радиша Никитовић, председник Савеза српских удружења у Норвешкој.

Радиша Никитовић истиче да је то резултат ангажовања целе српске дијаспоре у Норвешкој, као и да је Добрила Радуловић, која је до априла ове године била на челу Савеза српских удружења у Норвешкој, била годинама веома ангажована по овом питању. Ову иницијативу су подржали Амбасада Републике Србије у Ослу и канцеларија премијера Републике Србије.

„Од српске заједнице у Норвешкој захтевано је да прикаже да поседује довољан број квалификованих предавача и испитивача за српски језик. Очигледно је да смо лако одговорили на тај захтев, и недавно послали велики број биографија наших високообразованих људи, педагошког и филолошког смера, који живе и раде широм Краљевине Норвешке", каже Никитовић за РТС.

С почетком нове школске године у норвешким школама, почела је и нова школска година за наставу на српском језику.

Најбројнија је у Ослу Допунска настава на српском језику, која је и званична испред Министарства просвете Републике Србије. Наставу похађа 130 ученика узраста основне школе подељених у 5 група. Српско академско друштво у Норвешкој пружа логистичку подршку и обезбеђује просторије за одржавање наставе.

„Највећи континуитет има настава у Бергену коју организује Друштво Срба и пријатеља Србије Берген. Надамо се да ће и они добити подршку и признање званичних институција Републике Србије, јер то свакако заслужују", истиче Никитовић.

Најмлађа, али једнако важна настава на српском језику, одвија се у Ставангеру, испред Удружења Срба у Рогаланду „Иво Андрић".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи