Изложба Николе Жигона у Цириху

У галерији Талберг у Цириху, 30. августа отворена је изложба Николе Жигона под називом "Као да је било некада"(Als sei es einst geschehen). Изложба траје до 21. септембра.

Никола Жигон први пут излаже у Цириху. Изложбу под називом Као да је било некада посветио је својој, недавно преминулој, мајци Јелени Жигон.

Назив изложбе који подсећа на назив песме групе Екатарина Велика није случајан, Никола Жигон каже да је управо та група обележила време његовог одрастања и уметничког сазревања па је због тога ову изложбу посветио том периоду, неким људима и сећањима.

Отварање изложбе својим присуством увеличао је генерални конзул Републике Србије Зоран Јеремић који је истакао важност оваквих догађај и дивљење према стваралаштву уметника.

Никола Жигон је рођен 13. јула 1958. године у Љубљани, у уметничкој породици. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности 1991. године. у Београду, одсек сликарство.

У почетку се бавио цртежом, који сматра најважнијом ликовном дисциплином, видео артом и инсталацијом, а од 2000. године посвећује се сликарству. Излагао је у Паризу, Београду, Минхену, Тивту, Нишу и многим другим градовима.

Члан је УЛУС-а. Од 2002. године постаје ексклузивни члан престижне Prom Galerie у Минхену. Његове слике откупило је више немачких музеја и присутан је у бројним приватним колекцијама широм Европе и Америке. Живи и ради у Београду и Минхену.

број коментара 0 пошаљи коментар