Солунски јунаци у корову заборава

Поводом сто година од победе у Великом рату, у Земуну је отворена изложба „Српска војничка гробља“. Фотографије, на којима се виде пронађена, уређена и посећивана Српска гробља на подручју Кајмакчалана, биће изложене у још десетак градова Србије и Републике Српске. Организатор изложбе је Удружење за неговање српске традиције „Кајмакчалан“, а аутор Драган Васић.

Када је 1916. освојен Кајмакчалан, на овом подручју око 1.600 квадратних километара, у сваком селу постојало је гробље српских ратника.

На том простору налазило се око 80 гробаља, целе једне армије. Трећа армија српске војске расформирана је. Заувек су остали српски јунаци као неми сведоци најславнијег дела наше историје.

Нека српска војничка гробља, на подручју кајмакчаланског бојишта у Македонији, пре десетак година, већ су пронађена и уређена, захваљујући Удружењу потомака ратника и Планинарском друштву „Копаоник" из Београда.

Пре десетак година чланови Планинарског друштва посетили су Пелистер у Македонији. Тада се Драгиша Страхињић из Битоља срео са Станојем Стојковићем из Београда и упитао га: „Зашто сте дошли на Пелистер а не на Кајмакчалан"?

Страхињић је рекао да је виђао, да у неким селима, деца шутају лобање српских јунака.

Многа гробља су сатрављена и неприступачна, али и као таква, заједно са Црквом Светог Петра на Кајмакчалану, чувари су Србије све док их уређујемо, сећамо их се и посећујемо. И ове године ће, средином септрембра, гробља на кајмакчаланском ратишту бити очишћена од корова, шибља и већег дрвећа, нека још нису пронађена.

На изложби у Земуну видели смо како је већ уређено десетак гробаља: Скочивир, Бач, Будимирци, Добровени, Трново, Студена Вода....

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво