Српска књижевност на Сајму књига у Москви

Под покровитељством Министарства културе и информисања велики број референтних наслова српских издавача биће представљен на московском Сајму књига који ће бити одржан од 5. до 9. септембра. Организација представљања српске књижевности поверена је, на основу јавног конкурса, Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, док је за опремања штанда задужена Привредна комора Србије - Удружење креативна индустрија.

Гости на Сајму књига у Москви биће савремени српски прозаисти, песници, драмски ствараоци, есејисти и антологичари Милена Марковић, Владан Матијевић и Никола Вујчић.

С обзиром да је једна од тема Сајма обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата, припремљен је избор дела који је својеврсни омаж српским писцима страдалим током Великог рата: Владиславу Петковићу Дису, Милутину Бојићу, Петру Кочићу и Милутину Ускоковићу. Оригиналан додатак тој теми даће искуства рата приказана у делима Милоша Црњанског и Иве Андрића. Као посебан прилог биће представљена антологија српске прозе о рату, управо преведена на руски језик, коју је саставио Младен Весковић.

Премијера збирке приповедака Данила Киша „Гробница за Бориса Давидовича", такође недавно преведена и објављена на руском језику, једно је од дела модерних класика који ће бити изложени у Москви. Руској публици биће представљена и дела Борислава Пекића, Васка Попе, Миодрага Павловића, Ивана В. Лалића, као и Милорада Павића, писца који у руској култури има статус класика не само словенске већ и светске књижевности и на чију ће бисту у Москви, током трајања сајма, српска делегација положити цвеће.

Представљање српске књижевности, издаваштва и културе на глобално значајним манифестацијама облик је културне размене који помаже, између осталог, да се повећа број превода српских аутора на стране језике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво