Одржан фестивал "Укус Србије"у Чикагу

Део Србије протеклог викенда "преселио" се у Чикаго, где су српска култура, обичаји, народна традиција, фолклор, музика, али и храна и пића, на фестивалу представљени српској и америчкој заједници.

Фестивал под називом "Укус Србије" одрззава се првог викенда у септембру код српског храма Светог Василија Острошког у насељу Лејк Форест поред Чикага.

Фестивал је, ове године 15. пут, организовала управа тог српског храма уз помоћ 200 волонтера који су припремали традиционална српска јела као што су сарма, печења, ћевапи, пљескавице, колачи, пите, палачинке и пића увезена из Србије.

"Овдашњој локалној америчкој заједници кроз фестивал Укус Србије представљамо традиционално српско гостопримство. Више од 5.000 посетилаца, колико их је ове године дошло на Фестивал, одушевљени су нашом храном, колачима и пићима, а успут погледају наступ фолклораша и игре из Србије, предмете израђене на традиоционални начин, старе занате, упознају српску историју и рад српских хуманитарних организација", објашњава Софија Обрадовић Скалзити, која већ 12 година руководи организационим одбором Фестивала.

Старешина храма Светог Василија Острошког у Чикагу Ђуро Крошњар представио је пројекат проширења храма и свечане сале ове најмлађе српске цркве у Чикагу, која је обележила 20 година постојања.

"Један смо од најпосећенијих фестивала у округу Лејк и добро су га прихватили и Американци, а привуче и припаднике српске заједнице свих генерација са ширег подручја Чикага. Припадници других нација и вере имају прилику да се упознају са православном традицијом", истиче Крошњар.

Наредне суботе 8. септембра фестивал Укус Србије сели се, по први пут, код старог храма Христовог Васкрсења у Чикагу и у оквиру њега ће бити приређена изложба о Николи Тесли и Михаилу Пупину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво