Отворени 20. Дани позоришта и културе у Ловри

Јубиларни, 20. по реду Дани позоришта и културе у Ловри, једином месту са већинским српским живљем у Мађарској, које се налази на Чепелској ади, надомак Српског ковина (Ráckeve) свечано су отворени на ловранској летњој позорници 29. августа „Винским кабареом“ у извођењу чланова Српског позошришта у Мађарској и изложбом под називом „20 година летњих ловранских дана“, а ове године су уследили одмах након традиционалне Манастирске славе - Ловранске бучуре 2018, на Велику Госпојину.

Глумци су и овога пута вече почели Ловранском химном која је посвећена Ловранима и Ловранкама, као и летњем позоришном фестивалу, за коју је музику и текст написао Ратко Краљевић, а фестивал је званично прогласио отвореним познати међарски глумац Иштван Мико.

У забавно музичком програму под називом „Вински кабаре", који је пратила дегустација добрих вина, учествовали су чланови Српског позоришта у Мађарској : Зорица Јурковић, Јосо Маториц, Иштван Мико, Петер Бенке, Милан Рус, Тибор Ембер, Бранимир Ђорђев, Ратко Краљевић, као и Тамаш Дужи, један од најпознатијих и најнаграђиванијих произвођаћа вина у Мађарској.

Публика је уживала у познатим мелодијама из представа „Мостови Париза", „Јавор Пал", популарним песмама као што су: „Зауставите Дунав", „Сићани славуји", „Вино пију нане" и многе друге, као и у стиховима које су говорили глумци, али и сам Тамаш Дужи, произвођач одличних вина из Сексарда. Милан Рус је током вечери одрецитовао стихове познате Шантићеве „Емине" на српском и мађарском језику. Током представе служено је најбоље бело, розе и црно вино из Дужијевих подрума.

У разговору са Јеленом Вукајловић Краус, председницом Српске самоураве у Ловри, сазнали смо да се Ловрани веома радују и жељно ишчекују фестивал, који је ове године померен нешто касније, па је уместо почетком јула, одржан одмах након прославе сеоске славе крајем августа.

"И до сада смо подржавали одржавање овог позоришног фестивала, а то ћемо наставити и даље да чинимо као самоуправа. Мислим да је важно да ових дана живимо са позоришним представама, музиком и песмом, културним програмима које приређује Српско позриште. Наставићемо ову традицију и даље, свакако. Сада видимо да је протекло 20 година најбоље по нашој деци, која су била у забавишту, а сада су одрасли људи. Пошто је Ловра једино место са већинским српским живљем, важно је да се окупимо и имамо људе који увек долазе, а свима је близу да прошетају до позорнице. Долазе нам људи и из суседних насеља, Чипа, Тукуље, Српског Ковина, а посебно наша омладина.- каже Јелена Вукајловић Краус.

Ловрански летњи фестивал позоришта и културе и ове године заједнички су организовали Српско позориште у Мађарској и село Ловра, а програми су одржани уз финансијску подршку Министарсва за људске ресурсе, ЕМЕТ-а и Кабинета премијера Мађарске.

На програму 30. августа у Ловри је била прикизана копродукција Удружења народносних позоришта у Мађарској, Српског позоришта у Мађарској и јерменског народносног позоришта у Мађарској „Аrtashat" - ЧОРБА" у режији Данијела Ердељија. Улоге су тумачили: Федра Алмошд, Илдико Франк, Зорица Јурковић, Фоитос Колатос, Естер Конц, Линда Тот Г. Келер, Тунде Тројан.

Представа „Чорба" пролетос је доживела пемијеру на Фестивалu народносних позоришта Jelenlét 2018, у Националном позоришту у Будимпешти, када је побрала аплаузе публика и побудила интересовање управо мањинским темама и обрадом питања идентитета.

Бранимир Ђођрев, као уметнички сектретар позоришта каже да посла увек има доста, и да поред основног задужења сви раде све.

"Сарађујем са Миланом Русом и позориштем већ осам година, од представе „Креће се штација". Све су ми улоге драге, а можда бих издвојио ону у „Сомборској ружи" пре неколико година на овој сцени. Од септембра се надамо новим комадима, pa ћемо приказати „Авала експрес 2", добили смо позив поново за фестивал „Synergy" у Новом Саду, а чекају нас и две турнеје по Србији, једна са представом „Авала експрес 2", друга са комадом „Воз савести", а организација је у току", прича Бранимир, а његово учешће упркос проблемима са кичмом који су га задесили, најбољи је показатељ да глумци Српског позоришта не пропуштају ловрански летњи фестивал ни по коју цену.

Ловранска публика је 31. август имала прилику да ужива у копродукцији Српског позоришта у Мађарској и Циганског народносног позоришта „Cinka Panna" - „ПОЛИКА" - Аполонија Ковач. Текст и режију потписује Милан Рус. У улози Полике била је Јудит Јонаш, првакиња Циганског театра, уз музичку пратњу коју су чинили: Милан Рус, Бранимир Ђорђев и Миклош Лакатош.

Дани позоришта и културе окончани су 1. септембра овогодишњом продукцијом Српског позоришта у Мађарској - „Насредин Хоџа", у режији Милана Руса.

Улоге су тумачили: Митар Мирко Кркељић, Тома Принц, Тина Чорић, Јосо Маториц, Ратко Краљевић, Бранимир Ђорђев, Дејан Дујмов, Андреа Дока, Милан Рус.

Село Ловра и сви гости, посетиоци позоришних представа и љубитељи културе, још једном су доказали да воле програме које припрема Српско позориште у Мађарској, да се радују сусрету са глумцима, заједно певају познате шлагере, добро проводе и након представа и уживају у дружењу до касно нућ, када мирно и тихо село на Чепелској ади одјекује звуцима хармонике и виолине, српским и мађарским мелодијама, лепим гласовима, смехом и музиком, а дружење се поново са радошћу заказује са следеће лето.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво