Удвостручен број студената на смеру за србистику у Будимпешти

Захваљујући унапређењу квалитета наставе и кампањи предузетој путем интернета, повећано је интересовање за студирање српског језика и књижевности у Будимпешти, па је број примљених бруцоша двоструко већи од предвиђеног.

На почетку ове школске године, запослене на Смеру за српски језик и књижевност Филозофског факултета ЕЛТЕ универзитета у Будимпешти, пријатно је изненадила вест да је значајно повећано интересовање за студије у овој установи.

Kако сазнајемо, број студената који испуњавају услове за пријем на прву годину студија србистике је готово двоструко већи од предвиђеног, па је Министарство просвете Мађарске одлучило да одобри повећање уписне квоте на овом одсеку. 

Тако се Смер за српски језик и књижевност, по популарности нашао у самом врху листе словенских језика који се изучавају у Будимпешти. Наравно, на Институту за словенске и балтичке језике, у оквиру којег функционише и српски смер, највеће интересовање традиционално влада за студије руског језика и књижевности.

Повећање интересовања студената за студије србистике, на Универзитету ЕЛТЕ тумаче квалитативним унапређењем наставе, али и маркетиншком кампањом коју су професори овог смера организовали путем интернета, уочи фебруарског рока за пријављивање. Они су, наиме, из сопственог џепа финансирали комерцијално оглашавање Смера за српски језик и књижевност на друштвеној мрежи Фејсбук, коју млади данас највише користе за комуникацију. Одабрали су потенцијалне циљне категорије корисника мређе и на тај начин им приближили основне информације које нуди овај факултет, када је реч о изучавању нашег језика и књижевности.

Резултати који су постигнути овом акцијом, значајни су не само због популаризације српског језика и културе у Мађарској, већ и због тога што се на овај начин показало да Смер за српски језик и књижевност ЕЛТЕ универзитета може и даље с правом да рачуна на своју будућност у оквиру мађарског високошколског система земље.

Иначе, професори тог смера, др Александер Урком и др Драган Јаковљевић, ових дана раде на припремању традиционалне јесење екскурзије за њихове студенте. Планирали су да током октобра посете Међународни сајам књига у Београду, а да потом три дана проведу у Шумадији. Намера им је да обиђу Крагујевац и његову околину, као и манастире Манасија, Раваница и Ресавску пећину. За већину студената српског језика и књижевности из Будимпеште ово ће бити прва посета централном делу Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво