Цар Лазар у Кингисепу

Екипа Програма за дијаспору РТС-а недавно се вратила из Санкт Петербурга, где је била позвана на „Дане српске културе у Лењинградској области". На Видовдан, 28. јуна, освештани су темељи српско-руске цркве која се гради у Кингисепу, на самом западу Руске Федерације, а посвећена је српском свецу Кнезу Лазару и руском свецу Николају Другом Романову.

Дане српске културе у Санкт Петербургу обележила су три важна догађаја.

На Видовдан, 28. јуна, освештани су темељи Српско-руске цркве која се гради у Кингисепу, на самом западу Руске федерације, а посвећена је српском свецу Кнезу Лазару и руском свецу Николају Другом Романову.

У новијој историји то је прва црква у Русији посвећена једном српском свецу.

Додуше почетком 18. века, руски гроф српског порекла Сава Владиславић Рагузински, саградио је у данашњем граду Кјахти, цркву посвећену Светом Сави.

Међународна научна конференција 100 година Руске емиграције у Србији. Судбине и резултати, други је важан догађај. На њему је радове излагало петнаестак руских и српских научника. Истовремено била је постављена и уникатна изложба са изузетним документима из Архива Српске православне цркве.

Домаћин трећег догађаја била је Академији Србија. У њој су наступили наши уметници из Београда и Хор Даница из Санкт Петербурга.

Потом су нашу екипу домаћини повели у Ивангород, који од Естоније дели само река.

Организатори Дана српске културе су Влада Лењинградске области и Православно духовно просветитељски центар Љубав из Земуна.

Целу емисију о Данима српске културе у Санкт Петрбургу, ауторке Вере Катанић можете погледати овде .

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво