Источна Африка на фотографијама Коломана Трчке

Музеј афричке уметности организоваће за посетиоце у августу, сваке недеље у 11 часова, кустоска вођења кроз  изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937–1939. Фотографије Коломана Трчке“.

Посетиоци ће током стручног вођења имати прилику да упознају необичну биографију Коломана Трчке (Зрењанин, 1909 - Београд, 2000) који је, вођен послом у трговини коже, са непуних 30 година кренуо на далека путовања, у сусрет људима и културама источне Африке.

„Пре Другог светског рата, ретки су били појединци са наших простора који су непосредно упознали Африку јужно од Сахаре и тада забележили своје утиске фото-апаратом. Захваљујући ранијим истраживањима и изложбама, јавности су познате фотографије које су у различитим афричким земљама снимили лекар Коста Динић, новинар и путник Милорад Рајчевић, као и Растко Петровић, писац, дипломата и уметник, а сада је представљена и богата збирка фотографија Коломана Трчке.

Као аматер на пољу фотографије, Коломан Трчка је био посвећени хроничар свог времена и плодан стваралац. Његов уметнички сензибилитет огледа се нарочито у изражајној снази афричких портрета, духовитом кадрирању пословних Европљана, пејсажима испуњеним игром светлости и сенки, ликовности и композицијама - приказаним на првој изложби посвећеној његовом фотографском умећу која је у току у Музеју афричке уметности", наводи ауторка изложбе Марија Милош.

На основу тумачења документарног карактера фотографија Коломана Трчке као што су штрајк лучких радника на улицама Момбасе и плантаже памука, кафе, кокоса и других извозних сировина, у оквиру стручних вођења која ће се у августу одржавати сваке недеље у 11 часова биће представљени различити видови европске колонијалне политике и привреде, утицај на културне системе градског и сеоског становништва источке Африке, као и њихова међусобна прожимања.

Посебан сегмент изложбе чине фотографије које чувају успомене на тренутке проведене са пријатељима и породицом, на дружења, излете, доживаљаје, указујући на јединствену улогу коју фотографија има као лични, интимни запис у приватном животу.

Као пратећи програм уз изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке" осмишљене су и дечје креативне радионице „Штитови и накит у традицији народа Кикују: облици, боје и значења" које ће бити организоване такође сваке недеље у августу. Деца ће на креативним радионицама упознати различите видове украшавања младих и обичаје који су пратили одрастање у култури Кикујуа, најбројнијег народа Кеније. Учесници ће направити своје штитове, украсна оглавља и појасеве по узору на облике, боје и мотиве заступљене у традицијама народа Кикују. Дечије креативне радионице водиће Драгана Ћурчин, студенткиња антропологије и Ана Кнежевић, кустос.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво