Представници Срба из региона крајем године у Скупштини

Представници Срба из осам држава региона окупиће се крајем године у Скупштини Србије, најавио је Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Домаћин састанка Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, изјавио је да ће то бити прилика да се чује не само шта све мучи око два милиона наших сународника у окружењу, већ и да се дође до неких предлога решења како би се побољшао њихов статус.

"Позваћемо на скуп све релевантне представнике Срба из региона, посланике, председнике политичких и културних организација, владике СПЦ. Једино смо задовољни положајем нашег народа у Мађарској и Румунији. Власти у осталих шест држава у већој или мањој мери, не да не помажу српску заједницу, већ је и по разним основама дискриминишу", изјавио је је Линта за "Политику".

Према његовим речима, једно од важних питања које би требало отворити на том састанку, како би се зауставила асимилација, јесте унапређење концепта допунске наставе, да би што већи број српске деце у региону учио ћирилицу, нашу историју и књижевност.

Линта, као председник Савеза Срба из региона, залаже се за оснивање посебне државне канцеларије за Србе у региону.

"Брига за Србе у региону треба да буде једно од важнијих националних питања у Србији и зато треба да постоји један самостални државни орган. А нашом дијаспором која живи по Европи, САД и Аустралији и даље треба да се бави Министарство спољних послова. Срби у региону су аутохтон народ над којим се врши систематска дискриминација, што није случај са нашим су народницима, на пример, у Аустрији, Немачкој или Шведској", закључује Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи