Спомен првој и последњој жртви Великог рата

У главном граду Канаде, Отави, месингана спомен плоча однедавно сведочи о савезништву Србије и Канаде у Првом светском рату.Ово подсећање на значајне тренутке у историји двају земаља постављено је на иницијативу Амбасаде Србије у Отави после вишемесечних сусрета и договора са градским званичницима.

У здању Скупштине града ,споју старог и новог, окупили су се представници српске заједнице, њихови канадски пријатељи и део дипломатског кора да присуствују свечаном отварању спомен плоче са именима првог и последњег војника који су ,на страни савезника, погинули током тог крвавог рата.

Српски војник Душан Ђоновић погинуо је 28. јула 1914.и у историји остао уписан као прва жртва рата а канадски војник Џорџ Лоренс Прајс ( George Lawrence Price) страдао је у Белгији од немачког снајпера само два минута пре склапања мира, 11. новембра 1918. 

Градоначелник Отаве, Џим Вотсон (Jim Watson) је на отварању захвалио Амбасади Србије на иницијативи да се ода почаст првој и последњој жртви рата јер, како је рекао, они повезују наше народе и сведоче о савезништву Србије и Канаде.

Амбасадор Србије у Канади, Михаило Папазоглу је у свом обраћању подсетио на огромне жртве које је Србија имала током тог рата али и на канадске медицинске мисије које су пратиле српску војску све до пробоја на солунском фронту.

„Отварање ове плоче пуно значи за наше људе који живе у Канади и за око пет хиљада Срба који живе у Отави. То је охрабрење али и подсећање да смо у оба светска рата били савезници. Кад се историја пише битно је да смо били на истој страни у значајним и тешким тренуцима за обе државе и оба народа", рекао је Михаило Папазоглу, амбасадор Србије у Канади.

Спомен плича ће трајно бити постављена у централном холу Скупштине града Отаве којим недељно прође и до 37 хиљада људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара