Одржана 23. Летња школа Центра за Србе у расејању ,,Свети Сава“

У периоду од 21. до 30. јула одржана је 23. Летња школа “Свети Сава”, у организацији Центра за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда.

Центар за Србе у расејању „Свети Сава" из Београда бави се образовањем и културом, постоји од 1995. године. Примарна активност Центра је организација Летње школе „Свeти Сава" - школе српског језика и културе за децу и младе из дијаспоре и Србије.

Школа "Свети Сава" је организован креативан боравак у отаџбини деце Срба у расејању. Одржава се за време распуста и похађају је ученици узраста од 8 до 18 година. То је школа српског језика, књижевности и културе. Основана је 1995. године а до сада је кроз њу прошло више од 2 000 ученика из Албаније, Аустрије, Италије, Канаде, Француске, Швајцарске, Шведске, Немачке, Мађарске, Румуније, Словеније, Македоније, Хрватске, Велике Британије, Катара, Шпаније, Холандије, Америке и Аустралије.

Модел школе се састоји у томе да се пре подне одржавају часови (час Српског језика, час Књижевности и час изборног предмета), а после подне радионице, спортске активности и сусрети са знаменитим личностима српске културе (са књижевницима, глумцима и другим посленицима културе). Млади и стручни професори воде мање групе ученика и са њима разговарају (глуме, певају, сликају). На часовима деца се не оцењују, не проверава им се знање, већ се подстиче радозналост и развија љубав према српском језику. Уједно, организују се посете оближњих споменика културе, манастира, музеја...

Осим што су склопили дивна пријатељства, полазници Школе су имали прилику да науче о Србији и српском језику и од вршњака из Србије. Програм је започет приредбом "Добродошлица" деце из Србије и речима поздрава директорке Школе Радмиле Кунчер, заменице председника Општине Врачар, Радмиле Сарић, секретара Дома "Јелица Миловановић", Лидије Ђурановић и историчара проф. др Предрага Ј. Марковића који је наставио један веома спонтан дијалог са децом, која су, између осталог, на питање, када затворе очи, која је та слика што их подсећа на Србију. Издвојићемо речи једне девојчице: то је Ада, бака и плазма кекс. Сличних и веселих одговора било је на претек.

Полазници су посетили: Храм Светог Саве, Калемегдан, Двор Карађорђевића, Музеј Николе Тесле, Музеј Вука и Доситеја, Музеј Српске Православне цркве, Војни музеј, Министарство спољних послова, Дом Народне скупштине Србије и Музеј дипломатије у којем им је амбасадор др Љиљана Никшић одржала веома инспиративну радионицу у којој су радосно сва деца учествовала са називом "Дијаспора српској дипломатији". Такође, посетили су Тополу, Опленац и Авалу.

Током трајања Летње школе "Свети Сава" полазницима су се представили савремени писци Бојан Марковић, Александар Чотрић и Братислав Голић, који нам је представио Зборник деце из дијаспоре и Србије. Љубав према научницима, Тесли, Пупину и Миланковићу, кроз своју књигу "Звездобројци" пренела им је Александра Нинковић Ташић, на радост полазника Школе.

Такође, позориште "Гуливер" извело је представу "Плава планета". Одржане су две интернет радионице "Друштвене мреже" и "Интернет и личне информације", аутора M.Sci Звонка Шошевића.

Претпоследњи дан Летње школе "Свети Сава" подсећао је на међународни скуп где су се вијориле заставе девет земаља а деца су извела перформанс "Наше време и наше радости - земља у којој живим", представљајући њихове знаменитости, на радост родитеља и професора. Последњи дан дружења сви полазници Школе приредили су завршну приредбу "Звучна домовина". За назив завршне свечаности узете су речи нашег нобеловца Иве Андрића који је казивао да је, за њега, језик звучна домовина.

Наставни кадар Летње школе чиниле су: директорка Школе Радмила Кунчер, Милена Алексић, Сандра Ваљаревић и гошћа из Македоније, Евросима Манџуков.

У припреми је израда зборника дечијих радова са називом "Звучна домовина" где ће бити сабрани разни литерарни и ликовни радови као и утисци деце, који дају посебна крила за нове програме.

Пројекат Летње школе "Свети Сава" - 2018. године је реализован под покровитељством Министарства спољних послова - Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво