Богато културно лето Срба у Истри

Српски културни центар у Пули и овог лета домаћој публици и многобројним туристима приређује богат културни програм. Након успешне и добро посећене манифестације у јуну „Дани Војводине у Истри“, у току је и изложба о филмској диви Милени Дравић, која је обележила 65. Филмски фестивал у Пули, а у припреми су и многи други културни садржаји.

Један од најважнијих културних догађаја овога лета у Пули, али и у Истри, свакако је изложба слика и монографијe о српској и југословенској филмској диви Милени Дравић, отворена 12. јула, у оквиру 65. Филмског фестивала у том граду, у Српском културном центру.

Изложбу фотографија под називом Милена, приредили су Маја Медић и Стефан Арсенијевић, а у склопу ње је представљена и монографија ауторке Татјане Њежић Милена Дравић - више од уметности посвећена изузетном стваралачком опусу ове велике глумице.

„Српски културни центар у Пули већ годинама, у склопу познатог филмског фестивала, ради пратеће програме ове традиционалне манифестације", рекао је директор овог Центра и председник Већа српске националне мањине Истарске жупаније Милан Рашула, истичући како је ова изложба Милена Дравић дефинитивно обележила 65. Пулски филмски фестивал.

Говорећи за Програм за дијаспору РТС-а, Рашула је нагласио да је јесте чињеница да је на отварању изложбе лично присуствовала и Милена Дравић, и да је следећи дан била на представљању монографије у Центру, а да је на свечаном отварању фестивала у Пулској арени овацијама и френетичним аплаузом осам хиљада посетитеља који су се подигли и поздрављали је дуже од десет минута".

„Треба рећи да је долазак Милене Дравић у Српски културни центар изазвао велико интересовање у Пули, више од хиљаду људи направило је шпалир у Рибарској улици где се наш Центар налази, поздравили су је аплаузом, сви су хтели да јој се приближе, да се сликају са њом, да је додирну, а посебно су медији показали велики интерес и том приликом је дала безброј интервјуа, што је за све нас Центру било велико задовољство а и самом фестивалу" рекао је Рашула.

Током читавог трајања изложбе, која је отворена до 27. јула, посетиоци су у могућности да виде и документарни филм о Милени Дравић који је направило Удружење филмских и драмских уметника Србије који се врти по цео дан и представља омаж из свих њених досадашњих филмских остварења", рекао је Рашула.

Све ове догађаје везане за Милену Дравић организовао је Културни центар Београда у сарадњи са Југословенском кинотеком, Удружењем драмских уметника Србије и, наравно, са Српским културним центром у Пули и Клубом Срба Истарске жупаније, и све то под покровитељством Града Пуле и Истарске жупаније.

Говорећи о наредним културним догађањима у Српском културном центру Милан Рашула је, уз напомену да Центар наставља са новим активностима, и да ће 28. јула бити постављена изложба академског сликара из Београда Бојана Савића.

Од осталих активности којима се Центар бави, односно Веће српске националне мањине Истарске жупаније, Рашула је посебан нагласак дао на ликовну радионицу у току лета, као и на редовну допунску наставу српског језика која почиње у септембру. На тој настави осим учења матерњег језика и ћирилице полазници имају и предмете: православну веронауку, националну историју, географију и културу.

"Активности Центра овога лета финансирани су уз помоћ Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије, кроз пројекте", рекао је Рашула и додао да стална и значајна помоћ за своје активности, Већу српске националне мањине Истарске жупаније долази од Града Пуле и саме жупаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи