Дубичко културно лето

Традиционална културна и спортска манифестација „Дубичко културно лето“ у Козарској Дубици, граду на реци Уни и обронцима Подкозарја, у северозападном делу Републике Српске, већ пуних 13 година успешно окупља велики број домаћих и страних учесника и посетилаца.

Манифестација „Дубичко културно лето" у Козарској Дубици и ове је године отворена традиционалним такмичењем у косидби у оближњем месту Кнежица у оквиру „Видовданских дана Кнешпоља".

За организацију косидбе у Кнешпољу били су задужени чланови Културно-уметничког друштва „Кнешпоље" из Кнежице. У реализацији целокупне манифестације придружили су им се комшије и пријатељи из саме Козарске Дубице, суседних општина Приједор, Костајница као и гости из Србије, пре свега Завичајно удружење „Подгрмеч" из Житишта код Зрењанина.

Поред косидбе, која се одвија уз народну песму и игру, затим и уз традиционалну здравицу и доручак у пољу, где учествују не само косачии већ и жене, млади и деца, Кнежичани на овим „Видовданским данима Кнешпоља" организују и низ других културних и спортских догађаја.

„Ова косидба је много више од обичног такмичења јер она подразумева пре свега очување традиције и народних обичаја овога краја, наше културе која се преноси са колена на колено и тако чува од заборава", рекао је за Програм за дијаспору РТС-а начелник Оделења за општу управу и друштвене делатности Општине Козарска Дубица Душан Дрљић.

„Основни циљ манифестације је да младим генерацијма пренесемо и приближимо нашу богату културну и другу прошлост", истакао је Дрљић и додао да је посебно важно да се манифестација одржава у време летњих одмора када су ту поред локалног становништва присутни и наши земљаци који живе, раде или се школују у иностранству, па им је ово прилика не само да се одморе и забаве већ да понешто и науче о нашој прошлости.

У оквиру „Дубичког културног лета 2018" велико занимање изазвала је и редовна манифестација „Конференција беба" која промовише и афирмише важну улогу породице и родитељства, затим и манифестација „Гастро дан" на којој је представљена богата гастрономска понуда подкозарског краја и такмичења у припреми традиционалних јела.

Као и предходних година Манифестација ће се завршити 18. августа, на Преображење, на платоу испред Манастира Моштаница, у Месној заједници Међувође, где ће се организовати „Вече ојкаче", песама овог краја, уз учешће не само група из Подкозарја већ и из других крајева Српске и Босне и Херцеговине у целини, као и суседне Републике Хрватске где се његује овај традиционалнуи начин певања.

Новина овогодишње манифестације јесте да се у оквиру Међународног музичког фестивала у Козарској Дубици одржава и концерт „Modern arts" у чијем програму ће се, на самој обали Уне, извести дела разних домаћих и страних музичких стваралаца, закључио је Дрљић за наш Програм, уз напомену да организатор и покровитељ „Дубичког културног лета" Скупштина општине Козарска Дубица већ размишља и најављује манифестацију за следеће лето и поручују да ће да буде још нових садржаја али и богатији програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи