Изложба Милије Белића

Српски мултимедијални уметник Милија Белић изложиће свој најновији сликарски опус у француском граду Узес на југу Француске, познатом по свом историјском наслеђу као прво француско војводство, на изложби названој “Конкретна уметност у Uzège – форме, ритмови и боје”.

Изложба заступа естетски тренд под називом "Art Construit", познатији у интернационалним оквирима као "Art Concret", покрет који се у последње време намеће као један од доминантних праваца савремене уметности.

"У питању су нефигуративни радови, апстрактне слике и скулптуре чија реалност лежи у присуству облика и боја који су сами по себи садржај ових радова - стварност која се исцрпљује управо у суптилним и ригорозним односима између облика, боја и простора", каже се у најави изложбе.

Свако дело представља феноменолошко искуство визуелне перцепције и рецептивних квалитета самог гледаоца у односу на пластички језик облика, боја и структура. Изложба је на известан начин ехо велике ретроспективне изложбе посвећене Франтишеку Купки, чешком уметнику и једном од пионира апстрактне уметности, која се тренутно одржава у париском Grand Palais- у.

Милија Белић, дипломирао је сликарство на београдском Факултету ликовних уметности, а докторирао уметност и науке о уметности на париској Сорбони. Овом изложбом потврђује своју међународну репутацију стицану последњих деценија на свим меридијанима.

Изложба се одржава се од 09. до 31. јула и окупиће, поред Милије Белића, још шест интернационалних уметника.

број коментара 0 пошаљи коментар