Видовдан у Торонту

Поводом 629. годишњице Косовске битке Српска национална академија у Торонту организовала je Видовданску духовну академију и имала два специјална госта канадског владику др Митрофана и генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије, Живорада Ајдачића.

У својој видовданској беседи његово преосвештенство Владика канадски др Митрофан је, између осталог, подсетио да је косовски бој био покушај одбране не само државе него и хришћанства пред најездом Отоманске имприје.

„Као што Бог заволи нас и ми смо дужни љубити ближње своје. Свети косовски мучениници су то добро знали а пре њих Свети мученик Вид и многи други мученици", рекао је др Митрофан и наставио.

„Да су страдали само ради отаџбине били би народни хероји. Они су страдали за Христа, његову Цркву и његово Јеванђеље које су они испунили и пре свог страдања. Они су се припремали за то страдање кроз пост и молитву и то крунисали тајном над тајнама, светим причешћем. Зато и каже народни песник „Свети Лазо причестио војску у бијелој Самодрежи цркви".

"Будимо достојни потомци наших светих предака који леже свуда по свету па и овде, у овом мученичком гробљу побијени од оних који нису знали за Христа. Имајмо увек у виду да су они положили ђивоте своје за веру и отачество, за крст часни и слободу златну".

У кратком обраћању Живорад Ајдачић је говорио о грешкама у националној и културној политици Србије у претходним деценијама а на крају вечери уручио Епископу Епархије канадске , др Митрофану, слику Карађорђа, рад сликара Предрага Баја Луковића.

Вече у Српској националној академији , овог 28. јуна, било је и прилика за разговор са канадским владиком и дружење.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар