Видовдански дани

Традиционална манифестација "Видовдански дани: Дијаспора у матици" одржани су од 26. до 29. јуна 2018. године у Матици исељеника и Срба у региону, у Београду, Нушићева 4.

У Матици исељеника у Београду отворена је манифестација, друга по реду, "Видовдански дани".

Председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић најавио је богат културни програм, а за Видовдан откривање споменика српској хероини Милунки Савић у Инђији. Улаз на све приредбе је слободан.

На отварању публика је могла да погледа две изложбе. Једна је „50 година од одласка наших људи на привремени рад у Немачку" из легата Љубише Левајца, а друга изложба слика Оливере Лоле Аџић.

Наша уметница, Лола Аџић, тежи да овековечи извесне елементе нашег предања и да великане наше јуначке прошлости пренесе на платно, као и да ослика сцене живота наших предака.

Велика разноврсност основних елемената, формација и стилова, сведочи о неисцрпној бујној машти која је у области народног стваралаштва нашла свој снажни израз. Највећа победа биће рађање наше дечице, неговање традиције, јачање села, слога и препород српске мисли и духа и повратак сјајних српских умова расутих широм света у своју матицу.

У  библиотеци Матице исељеника и Срба у региону изложен је Легат Марка Лопушине, и представљена његова најновија књига „Срби у Русији", у издању „Прометеја".

Другог дана манифестације Михаило Вукас из Шведске одржао је књижевно вече, представљајући своју аутобиографску књигу "Срце, а на длану".

Исте вечери публици се представио Српски радио Младост из Швајцарске. Зорану Јовановићу из Швајцарске Матица исељеника и Срба у региону доделила је  „Видовданску повељу" за лични допринос учвршћивања веза дијаспоре и матице као и за друштвено политички рад на разбијању неистина о Србији.

Крај вечери било је резервисано за предавање др Кринке Видаковић Петров из САД-а: „150 година српске књижевности на северноамеричком континенту".

Трећег дана манифестације откривен је споменик српској хероини Милунки Савић у Инђији.

У петак, 29. јуна, одржана је промоција нових књига Тоде Матић Медић из Аустралије у издању Просвете и промоција нове књиге Светлане Матић из Аустрије Певам дању, певам ноћу - писма Мини Караџић.

Председник Матице исељеника и Срба у региону Миодраг Јакшић на затварању манифестације изразио је задовљство што су и овогодишњи Видовданск дани у великом броју окупили уметнике из дијаспоре и заказао следећи сусрет за годину дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи