"Чувајмо српски језик јер он чува нас"

У Амбасади Републике Србије у Берну 16. јуна додељене су награде ученицима Допунске школе на српском језику, чији су радови изабрани као најбољи на литерарном конкурсу „Чувајмо српски језик, јер он чува нас“.

Литерарни конкурс је део акције „Негујмо српски језик" Министарства културе и информисања, која се од 2015. године организује у Србији, а од прошле године и у Швајцарској.

Циљ литерарног конкурса био је да подстакне размишљања наше деце која су рођена у Швајцарској зашто је битно да говоре српским језиком, да уче о српској култури, да читају дела наших писаца и да похађају Допунску школу на српском језику.

Тренутно на територији Швајцарске има 1500 ђака допунске наставе. Истог дана у Амбасади у Берну додељена су и сведочанства матурантима о завршеном осмогодишњем школовању у Допунској школи на српском језику.

Додељујући награде и честитајући матурантима завршетак школовања, амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић рекла је да су с додељене дипломе и сведочанства можда најважније које ће наши ученици добити у свом целокупном школовању.

„Биће још много диплома, средњошколских, факултетских и других, и још много вредних награда у вашем животу и у вашим будућим професијама, али ове које сте данас добили учвршћују ваше корене и трајне везе са културом из које потичете, а доказано је много пута да кроз живот лакше, сигурније и успешније корачају они који знају ко су и одакле долазе" - истакла је амбасадорка Јанковић, пожелевши нашим ђацима много успеха у даљем школовању. 

Oве године приликом доделе сведочанства наставнице су својим ђацима поклониле и књиге као донацију Удружења српских писаца Швајцарске.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво