Гости из светске академије за поезију

У свечаној сали Матице исељеника и Срба у региону 22. јуна одржан је уметнички програм обележен поезијом и потписивањем Протокола о културној сарадњи између Светске академије за поезију и Матице исељеника и Срба у региону.

Овим Протоколом  дефинисане су намере две значајне асоцијације које ће убудуће организовати књижевне пројекте где ће представљати италијанске и српске писце.

Светска поетска академија ради на контиунираној сарадњи песника свих континената, кроз различите песничке манифестације и конкурсе, међу којима је и престижна Награда Катуло, и има за циљ подстицање поетске изражајности и различитости, њене глобалне хуманистичке мисије, промовисање уметности, књижевности, надасве поезије, очување културе и језика бројчано малих народа.

На Свечаној академији у Верони, у чланство Светске академије примљен је књижевник из Србије, Мајо Даниловић, као први писац са простора Балкана, чија ће збирка песама „Трагом душа" овим поводом бити представљена у Свечаној сали Матице исељеника и Срба у региону. Збирка обухвата одабир од преко 1.000 публикованих песама Даниловићеве поезије.

Аутор је извршио избор песама за које сматра да дају репрезентативан увид у његово трагање за властитом изражајношћу и за суштином и смислом живљења и поезије.

Књига представља омаж Дервенти, песниковом родном граду, која је иницирала њено појављивање и здушно је помогла.

У уметничком делу програма који следи након промоције збирке Маја Даниловића, поезију су говорили: Лаура Троизи, генерални секретар Светске академије за поезију из Вероне, Данијел Кундари, истакнути италијански песник, Миодраг Јакшић, књижевник и председник Матице исељеника и Срба у региону, Радинка Стојковић, руководилац Књижевног салона Поезија Стенка, Гордана Влајић, књижевница, Миодраг Ћосовић, пијаниста и књижевник, Дејан Субаков, кантааутор и гитариста и Марко Стојковић, преводилац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво