Регија у фокусу – млади у акцији

У Вуковару је 8. јуна одржан грађански дијалог под називом "Регија у фокусу – млади у акцији", који је окупио око 70 младих из Вуковара, Бачке Паланке и Печуха. Грађански дијалог је део пројекта Unfolding the Danube Hub for Mutual Understanding and Economic Prosperity, који заједнички проводе Европски дом Вуковар и партнерске организације из Хрватске, Србије, Мађарске и Немачке.

Овај пројекат је покренула немачка организација Europa Zentrum Baden-Wurttemberg из Штутгарта, са циљем јачања локалних и регионалних прекограничних мрежа за изградњу међусобног поверења, те подстицања међународне сарадње у Дунавској регији.

"Ову пројектну активност организујемо у оквиру Дана младих Вуковара, а идеја нам је чути младе како можемо побољшати прекограничну сарадњу и скупити пројектне предлоге. Овај пројекат је замишљен да помогне развоју регије, јер смо сви ми удаљени од својих центара, Вуковар од Загреба, Бачка Паланка од Београда, а Печуj од Будимпеште. Али, наши су градови међусобно близу и повезује нас Дунав. Много је већ пројеката иза нас, а велики проблем је њихова одрживост. Резултате овог пројекта ћемо презентовати на годишњем форуму Стратегије ЕУ за Дунавску регију у октобру у Бугарској", рекла је председница Европског дома Вуковар Лана Маyер.

Младе је поздравио и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић.

"Млади људи треба да иду у акцију, не требају чекати да се деси нешто са стране, већ треба активно да учествују у свом животу. Треба у себи и у другима да пронађете квалитет живота и рада, нема чекања, сами то морате да урадите. Ово је један важан скуп и овакви пројекти у којима су млади спона су веома битни за ову средину. Зато, борите се за своја права и за своја радна места", поручио је Шапић.

Пројектна идеја - изградња новог туристичког комплекса на Дунаву

Млади су у групама кроз методу World caffe расправљали о различитим темама, износили своје идеје и предлоге. Разговарало се о туризму, политици, слободном времену, студентској размени, запошљавању, спорту, образовању, уметности и култури. Настале су и конкретне пројектне идеје, као што је изградња новог туристичког комплекса на Дунаву. Тај комплекс би садржавао заједнички смештај, хостел прилагођен потребама младих, отворене тениске терене, уређену плажу и купалиште, аква парк, зоолошки врт, спа центар, ботаничку башту, адреналински парк и ресторан националне кухиње и био би смештен у пограничом подручју, у близини границе Хрватске, Србије и Мађарске. Млади сматрају да је одрживост једног оваквог пројекта комплексна, па би за његово финансирање повукли новац из европских фондова.

Изградња овог комплекса допринела би развоју туризма и отварању нових радних места у пограничном подручју.

Велико интересовање млади су показали за спорт. На ту тему су изнели занимљива решења. Мисле да би требало направити кампове за младе и организовати турнире, а због бољег упознавања оформити мешовите тимове састављене од младих различитих националности.

Ради промоције кампова довели би познате спортисте, као рецимо Новака Ђоковића и укључили лиценциране тренере за рад са младима. Предложили су увођење награда, како би мотивисали младе на такмичења у спорту. Од спортова их највише занимају одбојка на песку, тенис, фудбал, ватерполо, кошарка, рукомет, бадминтон, теретана на отвореном. Слажу се да учешће у камповима треба да буде бесплатно, а да спортске садржаје прате и културне манифестације. За све то им је потребна подршка локалне самоуправе и спонзора.

"Закључио сам да спорт повезује младе и да поред такмичења желе да имају и одређене радионице на тему спорта, где би се дружили и размењивали мишљења. Ово је први пут да учествујем у пројекту прекограничне сарадње као модератор. Одлучио сам се за спорт јер сам тренирао фудбал двадесет година и дуго година био фудбалски судија. Моја искуства на овом пројекту су позитивна, јер сам научио нешто ново и упознао различите људе. Волео бих да остварим могућност да учествујем у неком новом пројекту, стекнем нова познанства и путујем", закључио је Војислав Зубац из Бачке Паланке.

Грађански дијалог под називом Регија у фокусу - млади у акцији подржали су и заменик градоначелника Вуковара из редова српске националне мањине Срђан Милаковић, као и млађи конзул Републике Мађарске у Осијеку Ена Обрадовић. Наставак овог пројекта заказан је за септембар када ће се грађански дијалози одржати у Бачкој Паланци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво