Завршена турнеја Хора РТС-а

Својим наступом, 8. јуна, у бечком храму Рођења Пресвете Богородице, Хор Радио телевизије Србије завршио је своју, више него успешну, десетодневну европску турнеју под називом “Траговима Мокрањца”.

Наш једини професионални хорски ансамбл, који постоји више од седам деценија, током ове турнеје гостовао је у Трсту, Цириху, Белпу, Сент Галену, Минхену, Берну, Базелу и Бечу и публици представио ремек дела српске и руске музичке баштине, компоноване у другој половини 19. и првој половини 20. века, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Миодраг Мецановић.

Хором Радио телевизије Србије од 2005. године диригује маестро Бојан Суђић, који врши и функцију извршног и уметничког директора Музичке продукције РТС, а уједно је и редовни професор дириговања на Факултету музичке уметности у Београду. У својој богатој каријери наступао је са најзначајнијим светским оркестрима и солистима, а пре повратка у Србију био је први диригент Краљевске опере у Стокхолму.

За хор, као и за публику која га је имала прилике чути, ова турнеја је представљала посебан културолошки догађај, који је имао и значајну дипломатску мисију.

Многобројни посетиоци су на свим концертима хора уживали у врхунским, професионалним и уметничким квалитетама извођача. Овај хор је од стране европске критике, осамдесетих година 20. века, сматран једним од најбољих хорова Европе.

Треба нагласити да је велику подршку свим наступима хора дао епископ аустријско-швајцарски Андреј, који је уједно био иницијатор овако лепог културног догађаја.

У бечком храму Рођења Пресвете Богородице, као и на осталим концертима, изведен је Октоих због чега је турнеја и названа Траговима Мокрањца. Публика је имала прилику да чује непролазна дела Корнелија Станковића, Стевана Мокрањца, Сергеја Рахмањинова, Стевана Христића и Марка Тајчевића.

Бечком концерту присуствовао је епископ Андреј, амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић, посланица у аустријском парламенту др Гудрун Куглер, наша чувена пијанисткиња Наташа Вељковић и многобројне друге јавне личности.

После концерта, за госте је приређена свечана вечера. Маестро Бојан Суђић се у здравици захвалио свима на гостопримству и истакао да је хор својим наступима имао за циљ да нашој публици приближи вредности на које можемо бити поносни, а да страну публику упозна са музичким благом које поседујемо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво