У Франкфурту на Мајни одржани 23. Мајски сусрети писаца дијаспоре

У организацији Удружења писаца „Седмица“, књижевне заједнице Удружења књижевника Србије, одржани су од 18. до 20. маја 2018. године традиционални 23. Мајски сусрети писаца дијаспоре у Франкфутру на Мајни. На овој веома значајнијој књижевној манифестацији ван граница матице, окупио се велики број песника и писаца, као и представника јавног и културног живота из више европских земаља.

Удружење Седмица саопштава да је тродневна манифестација отпочела 18. маја свечаним пријемом у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту на Мајни. Генерални конзул господин Бранко Радовановић је пожелео добродошлицу гостима, пренео поздраве Александре Ђорђевић, бившег генералног конзула у Франкфурту, која је годинама била домаћин оваквим пријемима. Том приликом је рекао да воли да каже да су чланови Седмице „барјактари" кад је очување матерњег језика и националног идентитета у питању и да је поносан што има прилику да ту већ традиционалну подршку конзулата и лично настави.

Гости-песници имали су прилику да се у конзулату представе својим стиховима, а секретар УП Седмица, Злата Икановић говорила је песму Балканац Десанке Максимовић поводом 120 година од рођења наше драге песникиње.

Другог дана мајских сусрета поводом стогодишњице од завршетка Великог рата домаћини и гости окупили су се око спомен обележја српским и руским војницима који почивају на Главном гробљу у Франкфурту. Помен је служио свештеник храма Васкрсења Господњег, Милорад Маријановић. Поетеса Злата Икановић говорила је стихове Милутина Бојића Плава гробница.

Тим поводом је и Мајска песничка ноћ почела минутом ћутања, а на епопеју и величанствену победу из Првог светског рата, бираним речима, подсетио је Драган Јефтић.

Почасни гости Мајских сусрета били су дипломате Србије и БиХ у Франкфурту, конзули Владимир Рајић и Митар Павић који су својим, како присуством тако и речима подржали манифестацију.

У првом делу програма Мајске песничке ноћи коју су брилијантно модерирали Маја Ву и Александар Саша Јовановић прво је присутне поздравио председник УП „Седмица" Љубише Симића, потом им се обратио председник Централног савете Срба Хесена, Миодраг Стојковић који је био у друштву супруге Наде Стојковић, активискиње странке СПД из Бад Хомбурга. Том приликом уручена је захвалница Седмици за успешну сарадњу са Централним саветом Срба Хесена. Након тога реч су добили гости из матице.

Александар Чотрић, књижевник и народни посланик из Београда похвалио је несебично залагање свих чланова Седмице и истакао њихово ангажовање као пример добре праксе како се чува језик и културно наслеђе једног народа ван матице, додавши да док је оваквих манифестација, Срби у дијаспори не треба да брину да ће изгубити свој идентитет.

Санела Симић, директорка Народне библиотеке Ресавска школа из Деспотовца изјавила је да је јако поносна што је присуствовала оваквој манифестацији од великог значаја за Србе у дијаспори, али и у матици и да ће се лично заложити да се успостављена сарадња настави.

Тамара Ћирић, председница Академске Српске Асоцијације из Ниша се осврнула на петогодишњу сарадњу са УП Седмица из које су проистекли многи пројекти као што су сарадња са Луткарским позориштем из Ниша, које је по мотивима песмама за децу чији су аутори чланови Седмице, урадило позоришну представу за децу Чудесна дружина једне стоноге.

У свом излагању је Тамара Ћирић посебно истакла значај пројекта Академске Српске Асоцијације, учење српског језика преко Скајпа и захвалила се члановима Седмицe на несебичној подшци при реализацији овог веома значајног пројекта за дијаспору.

Драган Динић из Панчева је представио илустровану монографију Михајла Идворског ПупинаОд усељеника до проналазача коју је приредио Мирослав Станковић, филмски и ТВ редитељ из Панчева.

Почасни гост био је и Вања Булић, књижевник и новинар из Београда који се захвалио организаторима што су му указали част да носи назив почасног госта на овим сусретима. Изразио је неизмерну захвалност на пруженој прилици да први пут окружен иконама промовише неко своје дело у православном храму, овог пута, нови роман Душанова клетва у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту. Нагласио је да је то јединствен доживљај који прија и који се памти. Одушевљен, како организацијом сусрета тако и учесницима, захвалио се на указаном поверењу да буде члан жирија за најбољу песму Мајске песничке ноћи.

У другом делу програма песници су се представили својим стиховима док је стручни жири у саставу Санела Симић, Вања Булић и Александар Чотрић прегледао, за мајски конкурс, приспеле књижвне радове.

По њиховој одлуци овогодишње Орфеје добили су:

Златни Орфеј припао је Ани Јелисавчић-Којадиновић из Берлина за песму Морфологија бајке.

Сребрни Орфеј додељен је Живку Вујићу из Бањалуке за песму Увек испред Хиландара.

Бронзани Орфеј за песму Танка нит припао је тринаестогодишњој песникињи из Бањалуке Селени Берић која је и у категорији песама за за децу освојила Бамби Орфеј за песмуПродајем пубертет за било шта.

У тој категорији похваљене су песме за децу: Фудбалска утакмица, Славице Мастикосе из Београда и песма Плаво Драгана Пајовића из Париза.

У оквиру Мајских сусрета академски сликар и председница Удружења франкфуртских сликара WEST KUNST NIED Споменка Алечковић отворила је у галеријском простору изложбу академског сликара Милана Станкова из Зрењанина.

Након свечаног отварања изложбе одржана је промоција књиге Хлеб и пиво аутора Николе Шуице, песника и сатиричара из Париза.

У музичком делу програма учествовао је Петар Гојковић на кларинету, професор музике из Париза, који је извео и делове из монодраме Ја и мој Париз.

Посебна захвалност за финасијску подршку и успешну реализацију програма Мајских сусрета писаца дијаспоре припада Министарству спољних послова - Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Центру за мултикултуралну сардању града Франкфурта (AMKA), Задужбини Др Маршнер (Dr. Marschner Stiftung) и дневном листу Вести за медијско покровитељство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи