Насиље над женама тема конференције у Вићенци

Конференција "Насиље над женама” одржана је 11. маја у Вићенци. Организатор скупа је Марина Перић, кандидаткиња на локалним изборима у Вићенци, а учествовала је и наша књижевница Рада Рајић Ристић, изневши свој став о положају савремене жене у модерном друштву.

"Данашње савремено друштво које ми идеализујемо и величамо, све више и више жену гледа као "својину" или предмет. Данашња жена је погрешно схватила концепт слободе за коју се деценијама борила. Слобода данашње жене не огледа се у томе што она може обући мини сукњу и обути ципеле са штиклама од 12 центиметара; она мора да схвати најозбиљније да мушкарац не сме да је гледа као играчку, већ као себи равно биће. Не треба да дозволи да буде уцењена и условљена на радном месту и да буде предмет злостављања", рекла је Рада.

Конференцији су присуствовали и наши сународници из удружења Видовдан и фотограф Ненад Мартиновић.

На конференцији је говорио и адвокат Паоло Меле, велики пријатељ српског народа; он је већ гостовао у Београду 2006. у Министарству за дијаспору где је представио своју збирку песама Иконе и трње, писану у коауторству са песникињом Радом Рајић Ристић.

Медицински техничар, Мишеле Волпин, запослен у градској болници Сан Бортоло у Вићенци, изнео је податке о све већем броју жена које су подвргнуте насиљу у породици. То је феномен који је у порасту на Западу и који узима све више маха у породици и ван ње.

Наша књижевница Рада Ристић прочитала је песме, прикладне за тематику скупа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво