"Златна повеља" за "Просвјету" из Беча

У великој дворани Центра Сава у Београду, 20. маја 2018. године одржана је седамнаеста по реду, манифестација „Витезово пролеће“, једна од највећих културних, образовних и уметничких фестивала поезије на Балкану. Организатор ове јединствене културне манифестације је Књижевни часопис за децу "Витез", који се радо чита, не само у Србији и Републици Српској, већ и у српским школама у дијаспори, попут Италије, Аустрије, Румуније, Мађарске, Немачке, Француске...

Фестивал дечје поезије отворио је академик Матија Бећковић пригодним речима, честитајући свим добитницима на освојеним наградама, а учесницима празник поезије. У програму су учествовали еминентни писци, између осталих: Недељко Попадић, организатор манифестације и главни и одговорни уредник часописа „Витез", Радомир Андрић, председник УКС, Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника Србије, Слободан Станишић, Бора Ђорђевић, Љубомир Ћорилић, Раде Ђерговић, Светлана Матић и многи други.

Носилац Златне повеље за очување српског језика и ћириличног писма у дијаспори ове године је СПКД Просвјета - одбор у Аустрији. Награду је примила професор Светлана Матић, потпредседница Друштва, захваљујући организатору што је препознао праве вредности, када је реч о очувању нашег просветног и културног идентитета у расејању. Полазници Просвјетине школе српског језика у Бечу су заједно са својим учитељицама, добитници Витезових диплома и верни пратиоци и читаоци часописа Витез.

Поред писаца, публици у којој је било око 3800 деце, родитеља и професора из основних и средњих српских школа, су се обратили уметници, глумци , певачи и друге личности из културног и јавног живота попут Леонтине, Боре Ђорђевића, Иване Јордан и других. Било је и дечјих наступа, хорова и плесних музичких садржаја, који су пропраћени бурним дечјим аплаузима.

На 17. Витезовом фестивалу, који има некомерцијални садржај, је подељено око 1000 књига, попут Витезове антологије и књиге Волим те аутора Недељка Попадића, као и дипломе које су награде деци за учешће у различитим културним садржајима, на литерарним и ликовним конкурсима, које сваке године организује часопис Витез.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи