Нови парохијски дом СПЦ у центру Љубљане

Патријарх српски Иринеј боравио је у Словенији од 18. до 20. маја. Разлог посете је отварање новоизграђеног парохијског дома у дворишту Српске православне цркве Светих Кирила и Методија, у самом центру Љубљане, поред познатог парка Тиволи. Парохијски дом је, уз помоћ верника и државе Словеније, изградила Српска православна црквена општина Љубљана.

Патријарх Иринеј је са архијерејима Српске православне цркве искористио свој други долазак у Словенију, да посети и остале градове у којима живи српски живаљ. Посетио је познати градић Копер, где је његов домаћин био градоначелник Борис Поповић. У њему деценијама живи велики број Срба, који су у Словенију стигли из свих крајева бивше заједничке државе. Због великог броја православних верника у Копру, Српска православна црква одлучила је да у овом словеначком граду на Јадрану подигне православни храм.

Патријарх је у разговору са градоначелником Копра изјавио, да је Словенија веома лепа земља и да је очаран њеном лепотом.

"Ми Срби имамо велико поштовање и уважавање према Словенији, били смо увек блиски и желео бих да то остане тако и у будућности, јер ми смо словенски народи и треба да будемо блиски једни другима. Ми из Србије треба да се угледамо на развој Словеније, која је увек била диван пример, сада је, а и остаће", казао је патријарх Иринеј.

У Љубљани је патријарха Иринеја, 19. маја, примио градоначелник главног града Словеније, Зоран Јанковић. Патријарх је у 18 сати, са архијерејима Српске православне цркве, одржао литургију, пред великим бројем православних верника. После литургије, патријарх се са архијерејима прошетао по Љубљани изјавивши да је Љубљана веома лепо и чисто место.

У недељу 20. маја, у 8.30 сати, у црквеном дворишту храма Светих Кирила и Методија у Љубљани, патријарха и архијереје Српске православне цркве дочекао је велики број православних верника из Словеније, Италије и Аустрије. После разговора са православним верницима патријарх је у цркви Кирила и Методија служио Свету архијерејску литургију уз помоћ архијереја Српске православне цркве.

По завршеној литургији патријарх је одржао говор великом броју верника на дворишту цркве. Позвао је српски народ да долази у своју цркву и у нов Парохијски дом. Присутним верницима је препоручио да поштују своју нову домовину и да са Словенцима одржавају добре односе. Патријар Иринеј је такође позвао српски народ да поштује и оне других вера, рекавши: "Сви смо Божја деца и да нема разлике међу људима, ма које вере били".

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, као домаћин, захвалио се патријарху што је дошао у Словенију, где такође живе његови верници и замолио га да их посећује чешће и да се моли за све Србе из Словеније.

Патријарх Иринеј је потом са својим свештенством отишао у новоизграђени Парохијски дом, где је разгледао просторије и веома задовољан честитао представницима православне цркве Ћирила и Методија да су подигли дом у коме ће православни верници имати могућност да се друже и моле Богу.

Свечаном чину освештења су, поред великог броја верника присуствовали и представници српске амбасаде: Зорана Влатковић, амбасадор и Ивана Јакшић Матовић, први саветник као и представници других вера који живе у Словенији.

Парохијски дом је подигнут у црквеном дворишту у самом центру Љубљане поред познатог љубљанског парка Тиволи. У дому ће се одржавати све важније културне приредбе српских друштава, очекује се долазак српских писаца и музичких и позоришних група из Србије и Републике Српске. У Парохијском дому ће бити и школа за учење српског језика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво