Дар Србије Источном Сарајеву

Ових дана, у Источном Сарајеву, припрема се терен за изградњу Трга Србија. Влада Србије даривала је милион евра за ову градњу. На Тргу ће бити уређене фонтане и подигнут споменик – крст на коме ће химна Србије бити исписана.

Око осам милиона марака износи предрачун укупне инвестиције. Реконструисаће се Спортска дворана, која је 2012. у снежном невремену порушена. Источно Сарајево ће у оквиру овог пројекта добити и ново позориште. За изградњу позоришта Влада Републике Српске издвојла је два милиона евра.

Планирано је да се градња Трга заврши за шест месеци.

Источно Сарајево већ има Малу позоришну сцену реконструисану у згради Војничког клуба, у Културном центру Источно Сарајево већ 22 године одржава се Фестивал малих сцена, Монодрама Српске.

Први Фестивал монодраме Републике Српске догодио се последње ратне године, у јеку ратног вихора у Хаџићима.

По завршетку рата Хаџићи су морали бити замењени тадашњим Српским Сарајевом, јер су територијално припали Федерацији БиХ.

После неколико фестивала, сала некадашњег Војничког клуба при матичној библиотеци замењена је новоизграђеном Малом сценом, у оквиру Културном центру Источно Сарајево.

Овај фестивал до данас је сачуван као живи документ који сведочи о тешком времену српске историје и културе и који је залог за културну будућност Републике Српске.

Велика будућа сцена Новог позоришта омогућиће да мање и скромније фестивалске форме, које су већ међународног значаја, прерасту у веће и раскошније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво