Изложба Милана Ђурића и књижевно вече Драгана Јаковљевића у Прагу

Љубитељи ликовне уметности, српске књижевности и публицистике у Прагу, имали су прилике да протеклог викенда уживају у изложби слика, књижевној вечери и предавању српских уметника из Мађарске. На позив Удружења "Ластавица", у чешкој престоници боравили су академски сликар, графичар и ликовни педагог Милан Ђурић и књижевник, новинар и професор Универзитета ЕЛТЕ Драган Јаковљевић.

У галерији Ластавице, у самом центру Прага, отворена је самостална изложба графика и слика Милана Ђурића, која ће посетиоцима бити доступна у наредне три недеље. Реч је о његовим радовима обједињеним под заједничким називом Елементарно, које је до сада имала прилику да види и публика у Србији, Мађарској, Немачкој, Француској, Италији, Румунији и другим земљама. О уметнику из Будимпеште и његовим делима надахнуто је говорила књижевница, критичарка и члан управе Ластавице Јелена Ћирић, која је заједно са својим колегом Ненадом Бојићем координирала организацију ових уметничких вечери.

Дан касније, у истом простору, Ластавица је приредила промоцију књига и научно-популарно предавање Драгана Јаковљевића. У оквиру представљања своје књиге Мимикрија као судбина, гост из Мађарске је одржао предавање из области манипулација у медијима, односно социјалне мимикрије. Актуелност ове теме учинила је да предавању присуствује већи број посетилаца, који су потом имали прилике да се упознају и са Јаковљевићевом најновијом књигом поетске прозе Шапат времена. Домаћин и ове вечери била је Јелена Ћирић, која је наизменично са аутором прочитала неколико записа из овог књижевног дела.

Гости из Мађарске, са којима је у Праг допутовала и Диана Кондић Ђурић, координатор програма Културног и документационог центра Срба у Мађарској, трећег дана боравка у Чешкој посетили су Амбасаду Србије, где су их примили амбасадор Вера Маврић и конзул Стефан Томашевић, и задржали се са њима у дужем, пријатељском разговору. Српске дипломате у Прагу су се веома живо интересовале за све сегменте друштвеног живота српске заједнице у Мађарској, а посебно за сфере културе, информисања и науке, у које су Ђурић и Јаковљевић професионално укључени.

Изложба и књижевно вече српских уметника из Мађарске, била су два у низу пролећних културних програма које Удружење Ластавица организује и којима настоји да окупи што већи број грађана Прага, пре свега оних којима је неки од јужнословенских језика матерњи, или се пак њима служе. Осим културних програма, Ластавица већ годинама организује и бројне хуманитарне акције, настојећи да помогне угроженим категоријама људи, а понајвише деци без родитељског старања у земљама Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи