Етно џез у црквеној сали

У уторак, 15. маја, у свечаној сали новообновљене зграде бечког храма Свети Сава, први пут су одјекнули звуци етно џез музике.

У простору који је тренутно претворен у уметничку галерију, Ненад Василић Трио одржао је концерт за праве музичке сладокусце, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Миодраг Мецановић.

Окружен сликама и скулптурама Милана Тодоровића-Рубљова, уметника из Врњачке Бање, Ненад Василић, наш познати контрабасиста, композитор и аранжер, приредио је диван музички угођај уз помоћ својих колега, хармоникаша Марка Живадиновића и украјинског сопран-саксофонисте Андреја Прозорова. Изводили су оригиналне Ненадове и Маркове композиције које остварују идеју спајања џеза и наше народне музичке традиције.

Виртуозно, а опет ненаметљиво, Ненад Василић, познат у Европи као Mr. Balkan Bass, презентује таленат и темперамент нашег поднебља и зато са правом представља једног од најзначајнијих промотера балканског џеза на европској сцени.

Рођен у Нишу 1975. године, са пет година је почео да свира клавир, а са 15 је свирао контрабас у једном оркестру. Своје музичко образовање наставио је 1994. године на Џез академији у Грацу, на одсеку за контрабас и бас гитару. Први албум Југобасија издао је 1999. године, компоновао је 60 песама и снимио 10 албума под својим именом, у различитим формацијама.

Музичку каријеру у Бечу почео је 2003. године, а на светским турнејама одушевљавао је публику у Шпанији, Француској, Шведској, Русији, Америци. У својој каријери сарађивао је са многим признатим страним и домаћим уметницима као што су: Марк Марфи, Шеила Џордан, Ричи Беирах, Влатко Стефановски, Бојан Зулфикарпашић, Стјепко Гут, Џон Холенбек, Мартин Лубенов, Биља Крстић, Тамара Обровац, Лори Антонини, Амира Медуњанин и многи други.

Ненад Василић фасцинира свирајући контрабас, који иначе спада у пратећи инструмент, дајући му значај соло и мелодијског инструмента. Већ дуже време налази се у самом врху европског џеза, а за свој рад добија признања и од критике и од публике. Пошто је разним иновацијама унео у џез музику елементе са наглашеним мотивима балканског музичког наслеђа, постигао је оригинални ритмички и мелодијски звук, који се цени у целом свету.

Ненад Василић Трио наступио је у црквеној сали захваљујући проти Ненаду Михајловићу, настојатељу бечког храма Светог Саве, који се својим организаторским способностима труди да црквени духовни живот обогати разноликим културним садржајима. Захваљујући њему, постављена је изложба слика и скулптура Милана Тодоровића Рубљова, а свој ангажман укратко је објаснио на отварању Светосавске недеље у Бечу речима:

"Све оно што радимо има за циљ да подстакне представљање духовног и културног наслеђа нашег народа. Намењено је овом граду и свима његовим житељима. Намењено је да подстакне један динамичнији начин наше културне комуникације са светом у коме живимо и да пружи импулс и другима да се укључе."

Наредни велики догађај у црквеном животу бечких Срба треба да буде концерт хора Радио телевизије Србије. Хор ће наступити у храму Рођења Пресвете Богородице у 16. кварту: Neulerchenfelderstr. 47, у петак, 8. јуна, у 19 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи