Изложба "Нематеријално културно наслеђе Србије" у Љубљани

У Словенском етнографском музеју у Љубљани 15. маја отворена је изложба „Нематеријално културно наслеђе Србије“, на којој су представљени елементи нематеријалног културног наслеђа Србије уписани у Национални регистар и Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Изложбу, која је део међународног представљања нематеријалног културног наслеђа Србије, отвориле су генерална директорка директората за културно населеђе Министарства културе Словеније и Њ.е. Зорана Влатковић, амбасадорка Републике Србије у Републици Словенији.

На изложби аутора Данијеле Филиповић, кустоса Центра за нематеријално културно наслеђе при Етнографском музеју у Београду, приказана су традиционална знања и вештине, обичајне праксе и веровања укорењена у прошлости, које су заједнице у Србији, као део живог наслеђа и обележје идентитета, сачувале до данашњих дана.

Представљени су и сегменти наслеђа из Србије који су уписом на Унескову Репрезентативу листу нематеријалног културног наслеђа човечанства постигли међународну видљивост и препознатљивост - породична слава и традиционална народа игра коло. У Национални регистар, који се води у Центру за нематеријално културно наслеђе Србије, до сада је уписано 37 елемената који показују богатство и разноликост културног наслеђа присутног на територији Србије, подсећајући истовремено да различите заједнице, живећи на истом културном подручју деле и размењују традиционалне форме понашања и чувају их за генерације које долазе.

Изложба, које је део сарадње Етнографког музеја у Београду и Словенског етнографског музеја, посетиоци Словенског етнографског музеја ће моћи да виде до 4. јуна 2018. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво