„Одлив мозгова", РТС Свет, среда, 21.10

„Одлив мозгова", нова документарна серија кроз 14 полусатних епизода, доноси интервјуе са некима од успешних појединаца нове српске дијаспоре, илустрованих њиховим појединачним професионалним успесима и атмосфером градова и држава у којима живе. Шта мисле, чему се надају?

У првој сезони ове серије гледаоци ће, између осталог, упознати архитекткињу која је пројектовала читаве градове у Кини; економисту - менаџера одељења за контролу ризика „Америкен Експреса" за целу Европу; певачицу богатог искуства која је сада на светској турнеји са Хозе Фелисијаном; научника у истраживачком центру Мајкрософта и многе друге.

Израз „одлив мозгова" први пут се појавио у извештају Краљевског друштва из Лондона 1963. године који је описивао егзодус британских научника у САД.

Што се Србије тиче, Организација за економску сарадњу и развој - ОЕЦД у извештају за 2011. годину наводи да је из Србије у земље ОЕЦД-а имигрирало 562.000 људи, од чега 61.000 високообразованих кадрова.

Серијал „Одлив мозгова" скреће пажњу на могућност трансфера знања и технологије која може повећати продуктивност и економски развој Србије. Модерна дијаспора се схвата као веза између светова, земље порекла и земље пријема, која омогућава да се миграција искористи за развој заједнице и друштва у целини.

Снимање серијала су подржали Министарство културе и информисања и Управа за сарадњу са дијаспором Министарства спољних послова.

Редитељ и аутор: Растко Шејић

Композитор: Владимир Лешић

Директор фотографије: Часлав Петровић

Наратор: Александар Новаковић

Емитовање серијала од 16. маја на РТС Свет средом после 21 час и на РТС 3 понедељком у 20.00.

Продукција: Удружење „Шта хоћеш" 2018.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво