Самит привредне дијаспоре мост који повезује

Удружење српских привредника Швајцарске већ годинама настоји да кроз сарадњу са нашим и страним привредницима побољша развој привреде и на тај начин омогући бољу међусобну комуникацију између држава, а доказ за то су привредни сајмови које поменуто удружење већ неколико година за редом организује.

Овај вид окупљања донео је бројне сарадње на инетранционалном нивоу. И ове године вредно се ради на организацији, јер се још један такав сајам ближи. Почетком јуна, поново у градској Сали Диетикон одржаће се Самит пословне дијаспоре - EXPO 2018.

Ове године је секретар Федералног министарства спољних посла Швајцарске Конфедерације Кристина Марти Ланг уручила председници Владе Републике Србије, Ани Брнабић, нову стратегију за економску и развојну сарадњу са Србијом за период од 2018. до 2021. године.

Премијерка Брнабић захвалила је Влади Швајцарске и Швајцарској агенцији за развој и сарадњу на донацији у висини од 90 милиона евра, коју Стратегија предвиђа за наредни четворогодишњи период.

Она је објаснила да је претходна Стратегија значајно допринела економском развоју и унапређењу државне управе, енергетске ефикасности и обновљивих извора енергија и изразила посебно задовољство што су новим аранжманом предвиђена значајна финансијска средства за наставак спровођења дуалног образовања у Србији.

Када је реч о економским односима, оцењено је да је Швајцарска један од значајнијих инвеститора у српску привреду и да постоји велики потенцијал за сарадњу у развоју малих и средњих предузећа.

Ланг је нагласила да је Србија постигла добре резултате у спроведеним реформама и да је неопходно наставити са јачањем економије и унапређивањем правног оквира, како би се створили лакши услови пословања за будуће инвеститоре.

Циљ Србије је, према премијеркиним речима, приближавање Швајцарској у областима информационих технологија, дигитализације и иновација у привреди.

Од самог почетка године Удружење вредно ради на организацији, али је принцип рада ове године сасвим другачији од предходних. Више се ради, а мање јавно истиче.Млади тим је унео нову енергију у Удружење, ради се у групама и сваке недеље се одржи по неколико састанака.

У суботу 21. априла 2018. године у хотелу Кристал, у Севену, Удружење српских привредника Швајцарске одржало је презентацију новог концепта Самита пословне дијаспоре EXPO 2018.

Овој презентацији присуствовао је генерални конзул Републике Србије господин Зоран Јеремић, чланови Удружења и гости.

Присутне је поздравио председник Удружења Стојан Стевановић, рекавши да се пуно радило на новом концепту, да је велико интересовање за овогодишњи сајам и да ће и ове као и предхоне две године бити званичника како Владе Републике Србије тако и Владе Републике Српске, председник ПК Србије и представници швајцарских организација и фондова који ће доћи да посете овогодишњи сајам и узму учешће на економском форуму.

Након тога су презентацију водили потпредседница Удружења Рада Спасојевић и секретар Иван Аврамовић, почевши од самог почетка, настајања Удружења па до данас. Кратким историјатом присутне су увели у иновације рада Уружења.

Најновије у самом концепту је модернизација и дигитализација самог Удружења, што омогућава бољу комуникацију и статистику Удружења.

Ове године на Самиту пословне дијаспоре главне тачке су: Економски форум, EXPO и Трансфер знања.

На економском форуму ће бити речи о билатерланим и трговинским односима између дијаспоре и матице, реферати из ИТ сектора и представљање разних пројеката из матице.

У оквиру EXPO-а је сајам где ће се представити привредници са својим фирмама и производима из матице и дијаспоре, који ће моћи да ступе у контакт и започну сарадњу.

Излагачке теме ће бити туризам и здравствени туризам, ИТ област, производња и трговина и грађевинарство.

Трансфер знања је посвећен посетиоцима који ће имати прилике да чују занимљиве реферанте из области AHV i IV, BVG, осигурања и дуговања.

Циљ одржавања Самите пословне дијаспоре је развој економских односа, представљање пројеката, упознавање партнера, унапређивање увоза, извоза, упознавања нових фирми и производа, представљање туризма и све што он са собом носи као и разумљиве информације из свакодневног живота, које су намењене посетиоцима.

Представљен је и нови изглед штандова, а целокупно дешавање на сајму испратиће екипа РТС-а, и осталих медија, као и дисплејевима на самом сајму.

Целокупна презентација новог концепта је оцењена као одлична од стране генералног конзула господина Јеремића и свих присутних, уз неколико сугестија како би само одржавање сајма било што боље.

На презентацији се такође чуло да Удружење не само да окупља привреднике, већ и појединце, младе људе који желе да учествују у раду Удружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво