Универзитет у Џакарти и "Адлигат" потписали протокол о сарадњи

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, развија живу културну активности и размену са Индонезијом. У последњих недељу дана потписана су два протокола о сарадњи у Џакарти, поводом отварања збирке Индонезије у Београду у овом Удружењу.

У Институту Кесениан, угледном индонежанском универзитету за уметност у Џакарти, Лазића је дочекао директор Сено Гумира Аџидарма, као и четворо ректора и велики број заменика ректора. У свечаној атмосфери потписан је Протокол о сарадњи између ове институције и Адлигата који ће омогућити богате активности у будућности, размену професора, књижевника, студената, изложби, објављивање превода итд...

Лазић је иницирао да индонежански писци посебно за индонежанску збирку у Адлигату поклањају своје рукописе и предмете, како би се збирка обогатила на и на овај начин и како би Београд постао прави центар за представљање и изучавање индонежанске културе.

Овом приликом Лазићу је уручена Почасна плакета института, а оснивач, књижевник Сено Гумира Адлигату је поклонио свој оригинални, необјављени дневник у рукопису писан пре неколико деценија, током путовања по Калимантану.

„Ја сам га нисам читао годинама, и не сећам се шта у њему пише - знам само да сам у то, младалачко доба, био убеђен да сам велики писац", рекао је са осмехом на уснама, током свечане примопредаје дневника Сено, иначе данас један од најугледнијих великана индонежанске писане речи.

Поред многобројних ректора и професора, Лазић је у Институту Кесениан имао част да се упозна и са књижевником старије генерације, Сепардијем Ђоко Дамоном, једним од најзначајнијих индонежанских песника последњих пола века. Господин Дамоно је Адлигату поклонио комплет својих књига на којима је написао посвете.

Председник Адлигата, Виктор Лазић, одржао је званичне разговоре и са директором и представницима Народне библиотеке Индонезије и генералним секретаром Архива Индонезије. У парламенту Индонезије Лазић је био гост потпредседника парламента, па је у овој институцији примљен са највећим поштовањем. Посебно је за његову посету отворена свечана сала за заседања народне скупштине ван уобичајеног радног времена парламента.

Потписан је Протокол о сарадњи и са Друштвом Салихара, најзначајнијим приватним културним центром у Џакарти у коме је Лазића дочекао оснивач и директор, такође знаменити индонежански књижевник господин Гоневан Мухамед. У срдачној атмосфери, Лазићу је поклоњено више стотина књига за збирку Индонезије, а директор је најавио и донацију својих рукописа и предмета.

Књижевници Сено Гумира Ађидарма и Гунаван Мухамад проглашени су за почасне чланове - пријатеље Адлигата и у свечаној атмосфери уручене су им чланске карте. Овом приликом Адлигат је у Џакарти, услед многобројних активности, именовао амбасадорку - званичну представницу Удружења у Индонезији, госпођу мр Христину Николић Мурти која је један од највећих српских експерата за индонежански језик и културу. Очекује се да ће се, њеним ангажовањем за Адлигат на резиденцијалној основи, значајно унапредити културне везе Србије и Индонезије.

Све активности у Индонезији организоване су у сарадњи и уз подршку амбасаде Индонезије у Џакарти захваљујући амбасадору Слободану Маринковићу који је свесрдно подржао пројекте Адлигата и пружио сву неопходну логистичку подршку амбасаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво