Значајна архива Војислава Илића Млађег у "Адлигату"

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, за Светски дан књиге добило је на поклон архиву значајног српског песника ХХ века, Војислава Илића Млађег (1877-1944).

Архиву је поклонила унука славног песника, Милица Мима Јањушевић, уз посредовање глумца Милана Цација Михаиловића, пријатеља удружења Адлигата.

У саопштењу удружења пише да се у документацији налази више хиљада објављених и необјављених дела у рукопису, Илићева предавања о књижевности за децу, десетине писама, признаница и друге архивске грађе, као и велики број фотографија, укључујући фотографије из Првог светског рата.

Архива је од великог значаја како за проучавање песниковог дела, тако и за проучавање српске књижевности међуратног раздобља. Међу документима се, између осталог, налази писмо Геци Кону, као и документа у вези са објављивањем познате Антологије Богдана Поповића. Музеју је предато и више стотина страница песникових бележака и дневника.

Војислав Илић Млађи био је у међуратном периоду један од најчитанијих српских песника, често упоређиван са Змајем. Уз Плаву гробницу Милутина Бојића, Илићеви стихови који се налазе на маузолеју на Зејтинлику, спадају у најчувеније стихове посвећене солунским борцима.

За свог живота објавио је 40 књига прозе, поезије и критике а такође се бавио преводилаштвом. Преводио је са француског, немачког и руског језика. Управо су његови преводи Србији приближили Пушкина, Љермонтова, Гетеа, Шилера, Молијера, Готијеа, Ламартнина и друге великане. Спадао је у водеће умове свог доба.

„У вечерњим сатима примили смо позив унуке Војислава Илића Млађег. Прекинули смо телевизијско снимање за једну инострану телевизију које је било у току у музеју и одмах се упутили у дом Илићевих потомака. Тамо смо, скоро до поноћи, са породицом прелиставали старе документе и фотографије њиховог славног претка, који је у нашем музеју присутан већ неколико година. Наиме, код нас се већ налази његова песма - молба у рукопису гувернеру народне банке да му запосли сина, као и његова песма коју је читао на сахрани војводе Живојина Мишића. Ово архива је велико откриће за српску књижевност", рекао је председник Адлигата, књижевник и адвокат Виктор Лазић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи