У Вуковару промовисан Алманах Српског културног центра Вуковар

У оквиру програма "СКЦ средом" промовисан је први број Алманаха посвећен овом програму, а чији је издавач Српски културни центар Вуковар. Алманах је штампан у тиражу од 300 примерака и представља хронолошки преглед програмских садржаја, пресек 50 различитих трибина, промоција књига, предавања, пројекција филмова и представљања организација.

Српски културни центар средом је централна и кључна активност Српског културног центра, програм који су заједнички осмислили новинари листа Извор Славко Бубало и Срђан Секулић, с циљем да се културни живот Срба у Вуковару подигне на један виши ниво. Жеља оснивача овог програма била је промовисање националних и духовних вредности српског народа, као и повезивање с појединцима, организацијама и културним институцијама из матице Србије.

Програм СКЦ средом је заживео у новембру 2014. године и у почетку је одржаван сваке друге среде. Од октобра 2017. године програм се одржава сваке среде у просторијама Српског културног центра које се налазе у згради Заједничког већа општина у Вуковару.

Током непуне четири године кроз програм су прошли стручњаци различитих профила из Хрватске и Србије, а Ђорђе Нешић, Дејана Оцић, Чедомир Вишњић, Зоран Јакшић, Боривоје Чалић, Слободан Томић, Ђорђе Рандељ, Чедомир Антић само су неки од њих. Многи писци су први пут представили своја издања у Хрватској управо у Српском културном центру Вуковар.

Према речима директора Српског културног центра Вуковар Срђана Секулића, програм СКЦ средом је посетило око 400 људи из Вуковара и околине.

"Једно од најпосећенијих предавања била је промоција књиге Славка Бубала Да разбистримо, збирка коментара објављених у часопису Извор чији је Бубало главни уредник. Програм је одржан 2. новембара 2016. године, а поред аутора о књизи су говорили уредник издања лексикограф и енциклопедиста Дејана Оцић, те рецезент Милош Ковић. Када смо покренули овај програм циљ нам је био да докажемо свима како се са јако мало средстава могу направити јако квалитетни програми. Још увек немамо стабилне изворе финансирања, па се због тога пријављујемо на конкурсе које расписује Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и Министарство културе и информисања Републике Србије", истакао је Секулић.

Нови циклус програма СКЦ средом се наставља у октобру, када ће бити организован научно- стручни скуп посвећен великом јубилеју, обележавању 100-годишњице завршетка Првог светског рата.

"На скупу очекујемо око 20 еминетних историчара из Хрватске и Србије. Планирамо још неколико пројеката, као што су истраживање архивске грађе православних парохија на нашем подручју, изложбе различитог типа и скоро отварање библиотеке Српског културног центра. За сада имамо неколико хиљада књига пристиглих из донација а очекујемо и нека нова издања. Желимо се отворити према читаоцима. Тренутно имамо потписан Протокол о сарадњи са Матицом српском из Новог Сада, а у преговорима смо са Вуковом задужбином из Београда ради оснивања огранка Вукове задужбине унутар Српског културног центра Вуковар", најавио је Секулић.

Српски културни центар Вуковар који је отворен крајем 2010. године изложбом икона 18. и 19. века Епархије осјечкопољске и барањске, је основало Заједничко веће општина 2009. године ради очувања, стручне обраде и презентације материјалне и нематеријалне баштине српске националне заједнице на подручју Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво