У Базелу обележено 120 година од рођења Десанке Максимовић

Ове године, српска књижевност прославља велики јубилеј, 120 година од рођења најзначајније српске песникиње, Десанке Максимовић. Тим поводом у организацији Српске допунске школе из Базела и Tenenum Art Projekt-а из Базела, протеклог викенда у просторијама КУД-а „Добросав Радовановић – Кикац“ у Базелу, организован је сусрет са песникињом Душком Врховац из Београда. Књигу и DVD "Моја Десанка", које је Душка посветила Десанки Максимовић, представила је први пут јавности у Базелу.

Сусрет је организован у два дела. Најпре је одржан јавни час са групом најмлађих ученика Српске допунске школе из Базела, а затим и песнички сусрет за ширу јавност, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Весна Нинић, наставница из Базела.

На часу су ученици и њихови родитељи од гошће из Београда могли чути о неким детаљима везаним за Десанкин живот, али и то како су књига и DVD Моја Десанка настали.

Између осталог, Душка је у књизи издвојила, за њу, најчитаније и најинтересантније Десанкине песме. Такође, ученици су овај час отворили казивајући стихове Десанке Максимовић, чиме је час добио и интерактивни приступ.

Часу је претходило и отварање изложбе дечијих радова посвећених Десанки Максимовић насталих у Српској школи. Могле су се видети илустрације Десанкиних песама, прича и бајки, али и најлепше Десанкине дечије песме и мисли, као и незаборавна Крвава бајка, написана на српском и немачком језику. Изложба ће бити отворена до краја априла у просторијама КУД-а Кикац у Базелу.

У другом делу сусрета, Душка је широј јавности осим књиге Моја Десанка представила и остала своја издања, од којих је најновија књига мисли Неизбежни записи.

Осим неких Десанкиних песама говорила је и стихове својих песама, као и стихове песме коју је посветила Десанки.

Вече су отворили Жељко Кнежевић (Tenenum Art Projekt ) и др проф. Душан Шимко, писац и аутор на словачком и немачком језику (преведен и на српски).

Представљање књига и читање песама употпунио је и Дарко Вулић, уметник на класичној гитари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво