Две награде "Златна буклија" за Тамарине емисије

Жири Међународног фестивала документарног филма у Великој Плани одабрао је 13. пут најбоље ауторе краткометражних филмова, репортажа и документараца у региону. "Златна буклија" и ове године иде у руке многим нашим колегама, међу којима је и новинарка Програма за дијаспору РТС-а Тамара Дрезгић.

Тамара Дрезгић из Програма за дијаспору РТС-а добила је Прву награду Златна буклија за филм, и то за суптилан приказ лика и дела костимографа Ангелине Атлагић, из серијала Србија на вези-портрети. Емисију можете погледати овде.

Grand prix Златна буклија за продукцију додељена је и за Тамарину емисију Прича о Вајагићима.

То је прича о браћи, добровољцима, која су се из далеке Америке запутила на Солунски фронт.  За заслуге према краљу и отаџбини Ристо и Лазар Вајагић одликовани су орденом Карађорђеве звезде. Историчар Предраг Вајагић истиче да је ово јединствен пример у српској историји за породицу која потиче са простора ван територије Краљевине Србије. Најјачи утисак данашњих Вајагића је одлука њихових предака да живот понуде за слободу Србије, иако су у то време живели у Америци где су отишли из Аустроугарске монархије. Вајагићи су организовали и удружење чији је председник др Никола Вајагић.

Ове године, на фестивал је пристигло 317 филмова у конкуренцији за награду.

Награде ће бити уручене 27. априла у Великој Плани.

Да подсетимо, Тамара Дрезгић нас је први пут обрадовала овом наградом 2016. за емисију "Српске царице и краљице"

И 2017. године, на 12. Међународном фестивалу документарног филма "Златна буклија", Тамара је награђена, и то за уметнички приказ лика и дела сликара Младена Карана.

Честитамо!

број коментара 0 Пошаљи коментар