Галерија "Новембар" подршка младим ствараоцима

Изложбом радова, под називом "Богови су пали на теме", ауторке Ане Миленковић, у Београду је 11. априла отворена галерија "Новембар", уметнички простор просвећен промоцији и подстицању стваралаштва младих уметника из Србије и региона. Иако је по вокацији сликарка, ауторка изложбе Ана Миленковић, која живи у Лондону, експериментише и ствара у широком спектру медија, од скулптуре, фотографије, дигиталног колажа, до принта. Изложба траје до 3. јуна 2018.

Ана Миленковић, добитница је Награде за креативну иновацију из Фонда Милош Бајић 2012. године у Београду, као и Clifford Chance Sculpture Award 2015. и Griffin Art Prize 2016. године у Лондону. Радове из поставке Богови су пали на теме први пут ће имати прилику да види домаћа публика.

У саопштењу се наводи да је галерија Новембар настала "као резултат жеље Срђана Шапера да подржи и помогне младим сликарима и уметницима".

Уметничка директорка и кустоскиња Маја Коларић објашњава да галерија Новембар жели да допринесе стварању нових знања, као и да створи могућност за учење у корист стручне и шире јавности, запослених и колекционара.

Она најављује да ће изложбени програм бити окренут проблему вишедеценијске емиграције уметника из Србије.

Многи од њих изгубили су контакт са локалном сценом и не знају како да јој приступе, док постижу значајне резултате и угледне каријере широм света, истакла је Коларић.

Према њеним речима, галерија ће послужити као посредник, позивајући те уметнике да излажу и да се поново повежу са локалном заједницом.

Истичући да "на овим просторима талентованих уметника и вансеријских идеја никада није недостајало", Шапер је објаснио да жели да помогне младим уметницима да њихово стваралаштво што пре нађе пут до публике.

"Као неко ко је некада и сам тражио простор за себе у уметничком свету, знам колико је важно када вас неко подржи, када вам каже да сте на добром путу и да вам да шансу да представите свој рад", истакао је Шапер.

Његова је намера да Новембар буде место где ће млади уметници моћи да добију такву подршку.

Програм галерије је осмишљен тако да пружа различите програмске форме са циљем да заинтересују и анимирају публику квалитетним садржајима, наводи се на крају
саопштења.

број коментара 0 Пошаљи коментар