Фејсбук фестивал окупио песнике из целог света

У организацији Банатског културног центра из Новог Милошева, 10. и 11. марта 2018. године одржан је девети Европски Фејсбук песнички фестивал на Салону књиге у Новом Саду, на коме су учествовали песници који своје стваралаштво представљају на Фејсбуку. Циљ фестивала је да виртуелну песничку комуникацију претвори у стварну, њиховим окупљањем на Новосадском сајму.

За учешће на 9. Европском фејсбук песничком фестивалу и за конкурс за Награду пријавило се око 450 песника из 19 земља света (Србија, Хрватска, Црна Гора, Словенија, Македонија, БиХ, Аустрија, Немачка, Канада, САД, Русија, Бугарска, Ирак, Шведска, Словачка, Велика Бртианија, Индија, Белорусија, Холандија).

На Фестивалу је своје песме читало 130 учесника, док су остали песници учествовали постављањем своје песме на зиду Фејсбук странице Фестивала која гласи: Европски фејсбук песнички фестивал.

Фестивал је отварила професорка Светлана Матић, потпредседница СПКД Просвјета из Беча и амбасадорка Песничке републике за Аустрију. Она се у свом обраћању, између осталог, осврнула на рад СПКД Просвјета - одбор у Аустрији, истичући да Друштво целокупним својим деловањем баштини српски језик кроз различите културне и просветне манифестације, успостављајући тако сарадњу са српским институцијама и организацијама, како у расејању, тако и у матици. Из књиге Певам дању, певам ноћу - Писма Мини Караџић, која је у току Међународног сајма представљена на штанду БКС-а, Матићева је говорила Песму о Мини.

Првостепени жири 9. европског Фејсбук песничког фестивала, који чине победници претходних осам Фестивала, одлучиће о одабиру песама за ужи избор за награду. Другостепени жири, на челу са Симоном Грабовцем, одлучиће о добитнику награде која је објављивање самосталне збирке песама, док ће песме које уђу у ужи избор бити објављене у посебној заједничкој књизи. Првостепени жири ће одлуку о ужем избору донети до 1. Јуна 2018. године, а другостепени ће своју одлуку прогласити на манифестацији Песничка република, која се одржава новембра месеца у Банатском културном центру у Новом Милошеву. Књига победника ће бити објављена и промовисана на 10. јубиларном Европском Фејсбук песничком фестивалу.

Сви учесници фестивала својим учешћем стекли су право да постану држављани Песничке републике и добију пасош. Песничка република, основана 26. 11. 2016. године у Банатском културном центру у Новом Милошеву, проистекла је из Европског Фејсбук песничког фестивала.

Специјални гости били су победници претходних Фестивала: Тони Пердић (Србија), Катарина Моснак Багљаш (Словачка), Мариана Кунбар (Израел) и Златко Краљић (Словенија).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи