Слога, толеранција и политичко ангажовање кључни за бољи положај дијаспоре

Посланик у бечкој скупштини Немања Дамњановић, који се данас у Београду трећи пут састао са председником скупштинског Одбора за дијаспору Иваном Костићем, поручио је да би слога, толеранација, али и политичко ангажовање грађана српског порекла могло да побољша њихов положај у Аустрији.

У Бечу сада живи око 250.000 људи који су пореклом из Србије, каже Дамњановић и додаје да око 90.000 њих добило држављанство.

У свакој земљи политика одлучује о различитим стварима. Несхватљиво је да поред толико њих до сада нико на политичком плану није испливао”, рекао је Дамњановић. Он је оценио да је сарадња дијаспоре са матицом данас позитивна, те наводи да већ трећи пут долази у Скупштину Србије.

Сигурно је од великог значаја што (српска дијаспора) има свог представника. Ја сам аустријски политичар, то не бисмо смели да помешамо, али сам неко ко је рођен у Србији и има ту моралну обавезу да свој народ представи најбоље и помогне тамо где је могуће”, рекао је Дамјановић.

Напомињући да Слободарска партија Аустрије Хајнца Кристијана Штрахеа, којој припада, гаји посебан стил политике и да је блиска народу, Дамњановић истиче да је после уласка у парламент дао обећање да ће имати времена да саслуша грађане Беча, укључујући и Србе које као политичар “српских корена” жели најпре морално да подржи.

Приметио је да се структура оних који данас одлазе у Беч разликује од претходника који су у аустријску престоницу долазили шездесетих и седамдесетих година, те су, како каже, такозване “гастарбајтере” заменили студенти и будући академици.

Председник скупштинског одбора за дијаспору Иван Костић честитао је Дамњановићу успех на изборима, јер је партија којој припада у коалицији са странком Себастијана Курца сада део владајуће већине.

“Надамо се да ће његов ауторитет дати велики замах да се положај српске дијаспоре још више поправи”, рекао је Костић у изјави за Танјуг.

Упитан са којим проблемима са суочава дијаспора у Бечу, Костић каже да је један од главних проблема што српски језик није признат и деца српског порекла тренутно уче мешавину босанско-хрватско-српски језика.

“"Био би велики искорак када би аустријско Министарство просвете признало и кодирало српски језик. Апсолутно сам сигуран да ће ова влада која је доследна и у својим ставовима и по питању Косова и која има одличну сарадњу са нашом владом, учинити да српски језик буде признат у аустријском образовању", закључио је Костић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво