Филмски фестивал за децу у Торонту

Смотра филмова за децу и о деци TIFF KIDS саставни је део престижног Интернационалног фестивала филмова у Торонту и ове године одржава се од 9. до 18 марта. У суботу, 10. марта, заказана је прва пројекција српског филма „Злогоње“ (у преводу на енглески "The Witch Hunter") што је и званична, светска, премијера.

Овај филм је редитељски деби Рашка Миљковића, који ће се, заједно са продуцентом и главним глумцем, представити публици у торонтском културном центру Тiff Bell Ligghtbox. Последња од четири пројекције филма заказана је за 18. март, кад се фестивал званично затвара, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

Сценарио је написан по мотивима књиге О дугмету и срећи Јасминке Петровић и то је топла прича о десетогодишњем дечаку Јовану који је рођен са парцијалном церебралном парализом. У машти мали Јован, неспутан физичким недостатком, може да буде и уради шта год пожели. Живот у фантазији престаје кад стекне другарицу Милицу која га позива у реалне авантуре. На том путу пред њим се отвара цео један нови свет и велика авантура звана стварни живот.

Ову причу о животу са хедикепом, другарству и одрастању подржали су Филмски центар Србије, Медија програм Креативна Европа, Македонска филмска агенција, Министарство просвете Републике Србије, општина Стари Град и град Београд.

Филм Злогоње као продуцент потписује Јована Караулић, главне улоге тумаче млади дебитанти Михајло Милавић и Силма Махмути док остатак екипе чине Јелена Ђокић, Бојан Жировић, Дубравка Ковијанић, Олга Одановић, Јелена Јованова, Стела Ћетковић, Милутин Милошевић, Милена Предић и Матија Поповић.

После велике светске турнеје филм Злогоње ће у српске и биоскопе земаља у окружењу стићи крајем септембра ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво