Необичне књиге одушевиле посетиоце новосадског сајма

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања изазвало је велико интересовање на овогодишњем Новосадском сајму књига, с обзиром на то да је на свом штанду изложило неколико ретких и необичних књига, од којих већина до сада није била доступна јавности.

Музеј српске књижевности приказао је по први пут недавно добијене рукописе Милована Ђ. Глишића, које је овом музеју поклонио књижар Филип Томашевић, као и до недавно непознату и још увек необјављену преписку Милоша Црњанског и Гвиде Тартаље коју је поклонио књижевник и оснивач удружења Адлигат, професор Иво Тартаља.

Приказано је и прво издање култне Књиге о Змајови коју је 1902. године објавио Лаза Костић, у њој оштро критикујући Змаја, и тиме изазво један од највећих књижевних скандала у српској историји. Посетиоци сајма на овом изузетно ретком издању могу да виде и посвету Лазе Костића његовом личном лекару.

Музеј српске књижевности такође је изложило и оригиналне рукописе песама Павла Вуисића, поводом тридесетогодишњице његове смрти.

Музеј књиге и путовања приказао је књигу на лишћу од банана из Шри Ланке стару два века, затим оригиналну књигу из племена Батак са Суматре коју је шаман исписао на палмином лишћу, са корицама од костију. Ту је и књига на најквалитетнијој свили, као и једна од најдужих књига на свету дужине скоро осам метара.

Новосадски сајам је заинтересован да следеће године прикаже велику изложбу о ретким и необичним предметима из фондова музеја који су отворени у оквиру удружења Адлигат.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво