Филм "Косово, моменат у цивилизацији" приказан и у Швајцарској

У свечаној сали ресторана Föhrewäldli надомак Цириха, 2. марта одржане су две пројекције филма "Косово моменат у цивилизацији", српско-канадског режисера Бориса Малагурског. Филм ће се приказивати и у Аустралији, у Сиднеју (Бонириг и Падингтон) 9. и 10. марта, Џилонгу 16. марта и Мелбурну 17. марта.

Пројекцију филма организовали су СПКД Просвјета, Заједница Срба Швајцарске и Савез српског фолклора Швајцарске, уз подршку Амбасаде и Конзулата Републике Србије и Српске православне цркве у Швајцарској.

Прва пројекција филма приказана је у 19 сати. Ову пројекцију отворила је српском химном сопран Данијела Бјелица, након чега се посетиоцима обратила амбасадорка Србије др Снежана Јанковић која је поздравила Бориса Малагурског и Милоша Нинковића, сценаристу филма, организаторе догађаја и све присутне госте речима подршке.

Испред Српске православне цркве обратио се отац Симеон Продановић. Великим аплаузом публика је поздравила Бориса Малагурског и Милоша Нинковића, који су се захвалили гостима на интересовању, организацији и подршци.

Борис Малагурски је рекао да је овај филм важан како би светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на Косову и Метохији, дали историјски преглед, али и показали Унеску да не сме да прими Косово у чланство. Малагурски се захвалио целом тиму који је учествовао у реализацији филма и институцијама које су финансијски помогле, међу којима су и Канцеларија за Косово и Метохију и Министарство спољних послова, као и организаторима који су омогућили премијерно приказивање филма у Швајцарској.

Овој пројекцији присуствовали су бројни челници многих српских удружења у Швајцарској, али и Швајцарсци који су дошли да погледају овај документарни филм који 45 минута говори о Унеско баштини Србије на Косову и Метохији. Средњовековни манастири који су део светске културне баштине данас су угрожени, без обзира што вековима носе вредносне поруке и имају огроман значај за читаво човечанство.

Због великог интересовања, филм је приказан и у 21 сат. Гледаоци су већином били млади људи, не само из Швајцарске, већ и из суседних земаља.

Борис Малагурски и Милош Нинковић обратили су се публици пре и после приказивања филма. Догађај су пропратили медији Швајцарске, Србије, као и медији Републике Српске.

Светска премијера овог филма, која је одржана у септембру у Паризу, изазвала је бурна реаговања јавног мнења, али су и поједине дипломате биле згрануте начином на који се уништава српско културно наслеђе на Косову и Метохији.

Филм говори о детињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска. Ништа мање згранути нису били ни швајцарски гледаоци, који су видели једну другачију причу о Косову и Метохији и Србима, од оне коју пласирају поједини медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво