Поверљиво писмо Милутина Гарашанина у "Адлигату"

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања откупило је изузетно важно, строго поверљиво писмо председника владе и министра иностраних послова Милутина Гарашанина из 1886. године. Ово Удружење свакодневно набавља или добија на поклон изузетно важне легате, заоставштине или предмете од великог значаја за српску и светску културу.

Председник Удружења и оснивач Виктор Лазић за РТС каже да у писму Гарашанин говори о промени власти у Бугарској и о покушајима Русије да прошири свој утицај на Балкану чега се Србија, у то време окренута Аустро-Угарској, веома плашила.

"Писмо је упућено господину Лазару Ђокићу, начелнику округа ваљевског, и на његовом крају Гарашанин је написао: „ово писмо по прочитању повратите ми одма', а за тајну његову стојите ми лично одговорни". Веома су ретка писма која су толиког степена поверљивости, да их чак пошаљилац захтева назад! Верујемо да ће проучавање овог значајног писма, као и других докумената које поседујемо из овог периода, додатно осветлити нашу историју коју, свакако, недовољно познајемо", каже Лазић.

У Адлигату се налази једна од најважнијих збирки српске архивске грађе која укључује важан део архиве породице Гарашанин, док се други део налази у САНУ. Архива овог удружења располаже нарочито значајном документацијом живота и рада политичара Милутина Гарашанина, мада се, међу више стотина докумената, могу видети и странице исписане рукописом Илије Гарашанина, најпозначајнијег српског политичара XIX века, писца Начертанија.

Посетиоци Адлигатових музеја могу чак видети и целу француску енциклопедију у 20 томова која је некада красила кабинет овог српског председника владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво