Малишани из Базела воле шаховске загонетке

Српски шаховски клуб "Сораб Базел" организује и ове године шаховску школу за децу из Базела и околине.

Шаховски клуб Сораб Базел до сада је организовао три семестра кроз која су прошла око стотину деце. Нека од те деце су захваљујући шаху побољшали концентрацију и меморију, самим тим постали и бољи ученици, а нека су се одлучила за играње шаха у јуниорској селекцији нашег најуспешнијег шаховског клуба у дијаспори, каже за Програм за дијаспору РТС-а један од шаховских тренера клуба Жељко Кнежевић.

Да подсетимо да је Сораб био победник швајцарског купа, али и вицешампион швајцарског државног првенства.

Да би шах на овим просторима имао будућност, шаховски клуб свесно улаже у младе играче. Тако је у децембру 2017. године, на први пут одржаном швајцарском првенству за децу до 8 година, екипа постигла сјајан успех, јер се боље пласирала од многе деце која дуже тренирају. За Сораб су играли: Мара Стојановић, Едуарде Пангиа, Михајло Будишин (6 год.) и Вања Срдић (6 год.).

"У првој фази одржаће се уводни курсеви за децу, где очекујемо око 100 полазника, а после тога биће организован семестар шаха за талентоване полазнике. Позивамо сву децу да дођу у нашу школу и сами се увере колико је шах интересантан, а могу се пријавити на мејл  zeljko.knezevic@gmx.ch или на телефон 078 623 75 22 (смс)", каже тренер Кнежевић за РТС.

Сораб је организовао сусрет и симултанку у Базелу са српским велемајстором Иваном Иванишевићем. Толико су одушевљени овим сусретом са шампионом Србије у Сорабу, да мали шахисти желе да сваке године позивају најбољег играча Србије у госте.

Јуниорски погон Сораба су: Егор Тарантин (капитен),Aischa и Amina Schymura, Mark Yashin, Мара Стојановић, Михајло Будишин, Вања Срдић, Едуарде Пангиа, Виктор Китановић и Илија Митровић.

Школу шаха, поред Жељка Кнежевића, воде још и Станислав Будишин и Егор Тарантин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи