СПКД "Просвјета Аустрија" поводом Дана матерњег језика

Поводом Дана матерњег језика 2018. СПКД "Просвјета Аустрија" упућује Апел јавности, у жељи да, како кажу, дају свој прилог и покажу да уважавају и подржавају језичку и културну разноврсност, сва људска и грађанска права, а посебно право сваког човека на коришћење свог матерњег језика.

Апел СПКД Просвјете из Беча преносимо у целости:

"- Матерњи језик је језик који дете прво научи у породици. Дан матерњег језика обележава се у свету од 1999. године како би се промовисале језичка и културна разноликост, као и вишејезичност. Установио га је Унеско у знак сећања на дешавања и протесте у Пакистану када је Урду проглашен званичним језиком.

- Иако је право на употребу и неговање матерњег језика у Европи загарантовано у складу са високо постављеним стандардима, у Републици Аустрији се у пракси и даље појављују бројни проблеми у свакодневном остваривању тог права, нарочито за бројне грађане Србе у овој земљи, превасходно због наметања политичког језика, тзв."БКС" као матерњег. Такав проблем постоји у још неким европским земљама.

- У Републици Аустрији је за све оне који говоре српски језик још увек званично наметнут својеврсни политички новоговор - тзв."БКС" (бошњачко-хрватско-српски), иако је истовремено по броју говорника српски језик други у Аустрији, после немачког. Овдашње власти и институције искључиво и званично користе назив "БКС" у контексту српског језика као матерњег. Поводом (не)могућности информисања и образовања на српском матерњем језику истичемо чињеницу да у аустријском министарству просвете, као и документацији аустријског образовања, чак и не постоји посебан језички код за српски језик! 

 - СПКД Просвјета Аустрија, поводом међународног Дана матерњег језика 2018. апелује и подсећа све институције и појединце у нашој матици, којих би то требало да се тиче, да подрже српску заједницу у Аустрији у напорима да се ово стање промени. Бројни Срби у овој земљи уверени су да је неопходно донети нови, побољшани и модернији пропис који би говорницима српског језика у Аустрији омогућио и гарантовао право на употребу и неговање свог, српског, матерњег језика, на начин на који то остварују и друге етничке заједнице у овој земљи у складу са европским стандардима!

Српско расејање је једно од најмногољуднијих у Европи. Бројни Срби вредно раде и бораве у Аустрији, а многи су већ деценијама њени лојални грађани. Сигурни смо да сви они, као и генерације њихове деце рођене у овој земљи заслужују иста права као и сви остали грађани.
Дубоко верујемо да у заједничкој сарадњи и уз неизбежну подршку наше матице и одговарајућих институција и органа, овај проблем може бити успешно решен."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво